Lietuviešu studenti 4. marta rītā pie valdības ēkas Viļņā sarīkojuši simbolisku "bēru ceremoniju Lietuvas augstskolām", protestējot pret pirmdien ministru kabinetā pieņemto lēmumu, ka augstāko mācību iestāžu rektorus arī turpmāk vēlēs Senāts, nevis padomes, kurās būtu pārstāvēti sociālie partneri.
Vairāki desmiti studentu pie valdības nama nolika bēru vainagus un nodziedāja sēru dziesmu.

Kā pastāstījusi Lietuvas Studentu pārstāvniecību savienības prezidente Indre Vareiķīte, šīs protesta akcijas mērķis ir atgādināt premjerministram Ģediminam Ķirķilam, ka akadēmisko kopienu veido ne tikai rektori, bet arī studenti, kuru viedoklis atstāts bez ievērības.

"Ja trešdien valdība apstiprinās šo lēmumu, universitātes tiešām nāksies apbedīt, jo ir skaidrs, ka augstākās izglītības sistēmā iestājusies krīze. Lai gan būtu jāmeklē iespējas šo krīzi risināt, tiek domāts vienīgi par to, lai rektoriem būtu drošāk. Mūsuprāt, prioritāšu izkārtojums nav pareizs," viņa sacījusi.

Pēc Vareiķītes teiktā, visās attīstītās valstīs rektorus ievēl padomes, kurās pārstāvēti sociālie partneri. Tās arī raugās, vai rektors strādā efektīvi.

Viņa norādījusi, ka tāda kārtība, plānojot augstskolu reformu, bijusi paredzēta arī Lietuvā, bet Zinātnes un studiju likuma apspriešana, kas bija "iestrēgusi" rektoru, institūtu vadītāju un rūpnieku spiediena dēļ, tagad atkal izkustējusies no vietas - taču par labu "klana" interesēm.

Pirmdien valdības sēdē tika nolemts, ka Lietuvas universitātēm būs savas padomes, bet pusi locekļu tajās ieteiks augstskolas senāts, kas vēlēs arī rektoru no trim padomes izvirzītajiem kandidātiem. Šāda kārtība stāsies spēkā, ja trešdien valdība pieņems attiecīgu likumprojektu, bet pavasarī to apstiprinās Seims.

Lietuvas izglītības un zinātnes ministre Roma Žakaitiene minēto lēmumu nosaukusi par kompromisu un solījusi, ka sociālo partneru un sabiedrības dalība universitāšu pārvaldē pēc likuma pieņemšanas kļūs skaidrāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!