Foto: stock.xchng
Pazīstamais lietuviešu žurnālists un rakstnieks Andrjus Tapins izveidojis interneta televīziju "Laisves TV" ("Brīvības TV"), solot, ka tā kļūs par jaunas paaudzes bezpeļņas mediju, kas nebūs atkarīgs no lielā biznesa vai ietekmīgiem politiķiem.

Pēc viņa teiktā, šī televīzija piedāvās gan izklaidējošu, gan izglītojošu saturu, gan pētniecisko žurnālistiku un tās saturu varēs ietekmēt vienīgi skatītāji, kuri to atbalstīs.

"Mēs spriedām, ka jāpārliecinās, vai tiešām tie cilvēki, kas vēlas labu saturu, ir gatavi maksāt un vai mēs spējam šādu saturu radīt. Tieši no šiem diviem jautājumiem arī dzima ideja veidot interneta televīziju. Tā tiks translēta atklātā interneta kanālā "Youtube". Saturu varēs lietot citi plašsaziņas līdzekļi, ja tiem būs tāda vēlme," Tapins sacījis ziņu aģentūrai BNS.

Viņš pastāstījis, ka finansējumu interneta televīzijas uzturēšanai cer saņemt no skatītājiem, kuri tai var pārskaitīt 1-50 ASV dolāru (0,9 - 44,8 eiro). Atkarībā no iemaksātās atbalsta summas skatītājiem tiks piedāvātas dažādas papildu iespējas, piemēram, viņi varēs noskatīties jauno saturu, iekams vēl tas būs parādījies internetā, vai arī piedalīties pārraižu filmēšanā.

Tapins norādījis, ka vēlāk tiks izstrādātas arī uzņēmējiem paredzētas atbalsta paketes, bet tās nebūs lielas.

Šobrīd projektā darbojas aptuveni 20 cilvēki, un pārraides veido Tapina producentu kompānija "Media Matrix". Vēlāk paredzēts izveidot īpašu nodibinājumu.

"Vēlāk parādīsies nelielas atbalsta paketes, bet tām būs noteikti "griesti". Nevarēs atnākt viens uzņēmums un paziņot, ka dos daudz naudas un kļūs par mūsu ģenerālsponsoru," solījis žurnālists.

Līdz šim "Laisve TV" ar pūļa finansēšanas platformas "Patreon" starpniecību jau savākusi aptuveni 2000 dolāru. Mēneša laikā iecerēts savākt 6000 dolāru, bet ar laiku vēl vairāk.

Pirmā pārraide - televīzijas šovs "Turieties jūs tur ar Andrju Tapinu" tiks pārraidīta svētdien, 11. septembrī. Tuvojoties nākamajā mēnesī gaidāmajām Seima vēlēšanām, paredzētas arī intervijas ar politiķiem pārraidē "Gribi valdīt? Parunāsim par to!".

Latvijā Andrjus Tapins pazīstams ar savu 2013. gadā iznākušo stīmpanka romānu "Vilka stunda", ko pērn laida klajā apgāds "Jumava".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!