Foto: AFP/Scanpix
Saistībā ar Krievijas medijos izskanējušo informāciju, ka Kaļiņingradas apgabalā līdz gada beigām tiks izvietotas pašas modernākās raķešu sistēmas "S-400", Lietuvas Aizsardzības ministrija paudusi bažas par šī reģiona militarizāciju un uzsver, ka Lietuvai jāpievērš īpaša uzmanība savai aizsardzībai.

Krievijas ziņu aģentūra "Interfax", atsaucoties uz neoficiāliem avotiem Krievijas Baltijas jūras kara flotē, kuras galvenā bāze ir Kaļiņingradas apgabalā, vēstīja, ka Krievija Kaļiņingradas apgabalā līdz gada beigām izvietos divas jaunākās raķešu sistēmas "S-400 "Triumf"", kas nodrošinās gaisa telpas aizsardzību uz Krievijas robežas ar Lietuvu un Poliju.

"Šī ir neoficiāla informācija, tomēr, ja tā apstiprināsies, mēs lūgsim Krievijai oficiālu paskaidrojumu. Atcerēsimies, ka Lisabonas deklarācijā NATO un Krievija uzsvēra, ka neuzskata viena otru par pretinieku, lai gan Krievijas militārajā doktrīnā NATO vērtējums joprojām ir negatīvs," iespējamo raķešu izvietošanu Lietuvas robežas tuvumā komentēja Lietuvas Aizsardzības ministrijas Eiroatlantiskās sadarbības departamenta direktors Vaidots Urbelis.

Viņš atzīst, ka Lietuvas Aizsardzības ministrija ir norūpējusies par bruņojuma izvietošanu Kaļiņingradas apgabalā.

"Tas ir skaidri fiksēts mūsu stratēģiskajos dokumentos. Nedemokrātisko kaimiņu apbruņošanās Lietuvas robežas tuvumā liecina par to, ka mums savai aizsardzībai jāpievērš īpaša uzmanība," teica ministrijas pārstāvis.

Raķešu sistēma "S-400" tiek izmantota pretraķešu aizsardzībai. Krievija cenšas panākt daudz ietekmīgāku lomu NATO pretraķešu aizsardzības sistēmas izveidē, piemēram, tā vēlas būt atbildīga par noteiktu teritoriju, tostarp arī Baltijas valstu, apsargāšanu.

Tomēr Urbelis uzsvēra, ka "Lietuvu neaizsargās nekāda Krievijas sistēma".

"Lietuva sevi aizsargās viena vai kopā ar sabiedrotajiem. Lietuva ir kopīgās NATO gaisa aizsardzības sistēmas daļa, NATO patruļlidmašīnas parāda šīs misijas dzīvotspēju. Tas pats NATO nedalāmības princips attiecas arī uz pretraķešu aizsardzību - tikai NATO aizstāvēs NATO," teica Lietuvas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pašlaik Krievijas Baltijas flotes pretraķešu aizsardzības daļai Kaļiņingradas apgabalā ir daudz vecākas paaudzes raķešu sistēmas "S-300".

Sistēmu "S-400" var aprīkot ar dažādām raķetēm, kas mērķi var iznīcināt divu līdz 400 kilometru attālumā, tās var sasniegt ātrumu līdz pat 2500 metriem sekundē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!