Foto: EPA/Scanpix/LETA

Vācu eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD) un pret imigrāciju noskaņotā Itālijas partija "Līga" pirmdien paziņojušas, ka pēc gaidāmajām Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanām kopā ar citām nacionālistu partijām veidos jaunu frakciju.

Jaunās frakcijas nosaukums būs "Eiropas Tautu un nāciju alianse" (EAPN), kopīgajā preses konferencē ar Itālijas iekšlietu ministru un "Līgas" līderi Mateo Salvīni (attēlā) pavēstīja AfD līdzpriekšsēdētājs un partijas vēlēšanu saraksta pirmais numurs Jergs Moitens.

"Ziņas ir tās, ka mēs paplašinām [nacionālkonservatīvo partiju] ģimeni. Mēs strādājam jaunā Eiropas sapņa labā. Šodien daudziem pilsoņiem un daudzām tautām Eiropa ir murgs, nevis sapnis," savukārt norādīja Salvīni.

Salvīni Milānā organizētajā konferencē "Par veselā saprāta Eiropu" piedalās arī Dānijas Tautas partijas un Somijas Somu partijas pārstāvji, kas pagaidām ir vienīgie, kuri oficiāli apstiprinājuši savu dalību jaundibināmajā EP frakcijā.

Salvīni paredzējis 18.jmaijā Milānā rīkot vēl vienu līdzīgi domājošo partiju saietu, kurā varētu piedalīties lielāks skaits potenciālo jaunās alianses dalībnieku.

Šis "Līgas" līdera iecerētais saiets būs mītiņš Doma laukumā, kas atrodas pie Milānas katedrāles un kur Salvīni pērn rīkoja noslēdzošo mītiņu pirms Itālijas parlamenta vēlēšanām.

Viņš norādīja, ka izteicis "atvērtu ielūgumu" pievienoties EAPN visām Eiropas nacionālistu partijām.

Lai gan pirmdienas pasākumā nepiedalās Marinas Lepēnas vadītā Francijas Nacionālā apvienība un Austrijas Brīvības partija, tās apstiprinājušas gatavību sadarboties ar "Līgu", ar kuru tās jau tagad atrodas vienā EP frakcijā.

Tajā pašā laikā citas nacionālkonservatīvās partijas, kuru pārstāvji arī nepiedalās Milānas konferencē, jau atteikušās veidot aliansi ar "Līgu".

Starp tām var minēt Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna vadīto konservatīvo partiju "Fidesz" un Polijas valdošo partiju "Likums un taisnīgums" (PiS).

EP šobrīd darbojas trīs nacionālistu un eiroskeptiķu frakcijas - Nāciju un brīvības Eiropa (ENF), kurā dominē "Līga" un Lepēnas Nacionālā apvienība, Eiropas Konservatīvie un reformisti (ECR), kurā pārstāvēta PiS, un Brīvības un tiešās demokrātijas Eiropa (EFDD), kurā darbojas AfD.

"Mērķis ir kļūt par pirmo, vissvarīgāko, visdaudzskaitlīgāko frakciju, kam būtu vissvaigākās idejas [un] kas būtu pārstāvēta visās vai gandrīz visās [ES] valstīs," norādīja Salvīni.

Ņemot vērā pret istablišmentu vērstos noskaņojumus, kas pieņemas spēkā vairākās ES dalībvalstīs, tiek prognozēts, ka maija beigās gaidāmajās EP vēlēšanās nacionālistu un eiroskeptiķu partijas ievērojami nostiprinās savas pozīcijas, taču nav skaidrs, cik lielā mērā tās spēs savstarpēji sadarboties, lai ietekmētu EP dienaskārtību, ko līdz šim kontrolējušas tradicionālās labēji un kreisi centriskās partijas.

Mūsu "spēku nevarēs ignorēt, un zināmā mērā mums būs ietekme, un mūsu ietekme nebūs nenozīmīga. Tāpēc viņiem ar mums būs jārunā," sarunā ar itāļu laikrakstu "La Stampa" uzsvēris ģimenes lietu ministrs Lorenco Fontana, kurš arī pārstāv "Līgu".

Viņš prognozē, ka partijas, kas pārstāvētas pašreizējās eiroskeptiķu un nacionālistu frakcijās, kopā iegūs 120 līdz 140 no 705 EP deputātu vietām.

Savukārt Eiropadomē "eirokritiķu" bloku pārstāvēs trīs līdz piecas nacionālās valdības, kas attiecīgi izvirzīs trīs līdz piecus komisārus nākamajā Eiropas Komisijas (EK) sastāvā, norāda Fontana.

"Lielas [nacionālistu] alianses izveidošanai svarīgi, lai viņi būtu ar mums," runājot par AfD, norādījis Marko Džani, kurš šobrīd pārstāv "Līgu" EP. "Ideja ir atteikties no centralizētas, vienveidīgas Eiropas un atdot varu atkal nacionālajiem parlamentiem, lai radītu godīgu sadarbību starp līdztiesīgām valstīm un atmestu bīstamo utopiju par Eiropas Savienotajām Valstīm." Tomēr vienotas nostājas izstrāde potenciālajiem EAPN locekļiem var izrādīties grūts uzdevums.

Visi runātāji pirmdienas konferencē norādīja uz nepieciešamību pakļaut kontrolei imigrāciju un cīnīties ar islāma terorismu, taču no jautājumiem, kas varētu raisīt domstarpības, viņi centās izvairīties.

Tomēr brīžiem delegātu teiktais ļāva noprast, ka potenciālo sabiedroto skatījums uz ES ir visai atšķirīgs.

Moitens, piemēram, izteicās, ka viņš atbalsta tirdzniecības politikas nodošanu Briselei, kamēr Salvīni pauda vēlmi šo jomu "denacionalizēt". Nekāda detalizēta jaundibināmās EP frakcijas programma pirmdien atklātībai netika nodota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!