Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV parlamenta apakšpalātas demokrātu grupa pieprasījusi skaidrot militārā drona "Predator B" izmantošanu Mineapoles protestu novērošanai, kā arī iespējamu izmantošanu citviet, raksta "Vice".

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijai nebija nekāda pamata 29. maijā uz Mineapoli nosūtīt bezpilota lidaparātu, jo pilsēta atrodas vairāk nekā 100 jūdžu iekšzemes operacionālajā robežsardzes un muitas zonā, kur šādu militāru dronu pārvietošanās ir ļauta, Iekšzemes drošības sekretāram Čadam Volfam vēstulē raksta demokrātu pārstāvji. Mineapole atrodas aptuveni 300 jūdzes no robežas.

Viņi arī pieprasījuši atklāt, kur vēl ārpus tam paredzētajām zonām izmantoti droni. Tāpat pieprasīts atklāt, vai kādi droni izmantojuši seju atpazīšanas programmatūru pret policijas vardarbību protestējošo cilvēku novērošanai.

"Dronu un tiesībsargu izmantošana protestu novērošanai ir rupjš pilnvaru pārkāpums, kas turklāt ir īpaši stindzinošs, ņemot vērā, ka tas vērsts pret amerikāņiem, kuri protestē pret likumsargu brutalitāti. Šī [prezidenta] administrācija apdraud [konstitūcijas] pirmajā papildinājumā noteiktās brīvības visu rasu amerikāņiem, kuriem ir tiesības protestēt pret Džordža Floida nogalināšanu," teikts vēstulē.

Vēstule skaidri iezīmē saspīlējumu starp politiskajām partijām un uzskatiem, kur vienā pusē ir protestētāju tiesības un to aizstāvji, bet otrā – varasiestāžu mēri drošības nodrošināšanai.

Ģenerālprokurors Viljams Bars kopš protestu sākuma vadījis plašu drošības operāciju, iesaistot ļoti dažādas drošības aģentūras. Cita starpā galvaspilsētas Vašingtonas ielā parādījās pat pūļa savaldīšanas uniformās tērptas neidentificējamas vienības bez jebkādām atpazīšanas zīmēm, kuru dēļ atsevišķu tiesībsargājošo institūciju amatpersonas pat atteicās piedalīties drošības uzturēšanas operācijās.

Jau iepriekš bija zināms, ka novērošanas dronus protestu laikā izmantojusi Nacionālā gvarde un policija. Tādi novēroti gan Vašingtonā, gan Lasvegasā, gan Portlendā, bet kopēja to izmantošanas aina līdz šim nav apkopota.

ASV Muitas un robežapsardzības aģentūra jau paziņojusi, ka atbildi parlamentāriešiem sniegs personīgi, ne publiski. Turklāt pastāv bažas, ka ievēlētie tautas pārstāvji atbildes varētu nesaņemt vai saņemt tās vēlu, jo jau līdz šim kopš Trampa administrācijas darba uzsākšanas vairāki pieprasījumi no dažādu aģentūru puses tiekot ignorēti, atzīmē "Vice".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!