Saratovas apgabaltiesa otrdien slēgtā sēdē nolēma, ka procesam pret Krievijas Nacionālboļševistiskās partijas (NBP) līderi Eduardu Ļimonovu un pieciem viņa domubiedriem jābūt atklātam, un atlika lietas izskatīšanu līdz septembrim.
Visus sešus apsūdz par gatavošanos terorismam, nelikumīgu bruņotu grupējumu veidošanā, kā arī nelegālā ieroču glabāšanā. Ļimonovam tiek inkriminēti arī aicinājumi gāzt pašreizējo valsts iekārtu.

Tā kā četriem apsūdzētajiem vēl nebija savu advokātu, otrdien viņi lūdza tiesu piešķirt viņiem valsts advokātus.

"Nākamā tiesas sēde ieplānota 9.septembrī. Tas saistīts ar to, ka jaunajiem advokātiem jāiepazīstas ar lietas materiāliem. Turklāt tiesa pieņēmusi lēmumu par atklātu lietas izskatīšanu, ko neatlaidīgi pieprasīja NBP atbalstītāji," aģentūrai "Interfax" pastāstīja "ļimonoviešu" Maskavas nodaļas vadītājs un NBP priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Anatolijs Tišins.

Starp apsūdzētajiem ir NBP līderis Eduards Savenko (Ļimonovs), izdevuma "Ļimonka" pamatlicējs Sergejs Aksjonovs, NBP biedri Oļegs Laļetins, kurš 2001.gada martā tika aizturēts vilcienā uz Novokuzņecku ar diviem Kalašņikova automātiem, kā arī Vladimirs Penteļuks, Dmirtrijs Korjagins un Ņina Siļina, kuri tika aizturēti Saratovā, kad mēģināja iegādāties četrus Kalašņikova automātus.

"Interfax" no labi informētiem avotiem uzzināja - izmeklēšanas gaitā noskaidrojies, ka Ļimonovs un Aksjonovs plānojuši izveidot nelikumīgu bruņotu grupējumu "Nacionālboļševistiskā armija" ar mērķi īstenot pašu izstrādāto projektu "Otra Krievija". Projekta ietvaros bija paredzēts veikt teroristiskas darbības Kazahstānas ziemeļu rajonos. Tādēļ Krievijas Altaja novadā, kas robežojas ar Kazahstānu, viņi meklējuši vietu "partijas bāzu" izvietošanai.

Izmeklēšanas materiālos figurē "algotņu karaļa" francūža Žilbēra Burgo jeb Boba Denāra, kas ir viņa iesauka, vārds. Kļuvis zināms, ka Šeremetjevas lidostā Maskavā kādam Francijas pilsonim konfiscēta Denāram adresēta vēstule no Ļimonova. NBP līderis gribējis izmantot francūža finansu un organizatoriskās iespējas "Nacionālboļševistiskās armijas" iebrukumam Kazahstānā.

Ļimonovam jeb īstajā uzvārdā Savenko 1974.gadā atņēma PSRS pilsonību. Pēc tam viņš vairākus gadus dzīvoja ASV, bet vēlāk pārcēlās uz Franciju un 1987.gadā kļuva par šīs valsts pilsoni. 1991.gadā viņš atgriezās Krievijā un 1992.gadā ieguva arī Krievijas pilsonību. Tajā pašā gadā viņš iestājās galēji labējā Krievijas Liberāldemokrātiskajā partijā, bet pēc strīda ar tās līderi Vladimiru Žirinovski no partijas aizgāja un 1994.gadā nodibināja NBP.

Nacionālboļševiku partijas galvenais mērķis ir apvienot visas bijušās PSRS tautas ap krievu tautu. Nacionālboļševiki atzīst 1917.gada oktobra revolūciju un Ļeņinu, uzskatot viņu par vienu no vēstures lielākajiem varoņiem.

Krievijā nacionālboļševiki ierindoti starp bīstamām ekstrēmistiskām kreisi radikālām organizācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!