Prokurori, kas lemj par apsūdzību izvirzīšanu saistībā ar bijušā VDK aģenta Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu, preses konferencē paziņojuši, ka būtu ieteicams izvirzīt apsūdzības pret bijušo VDK aģentu, uzņēmēju Andreju Lugovoju, raksta BBC. Atgādināsim, ka Ļitviņeko, kurš bija izteicis asu kritiku par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, pēc saskarsmes ar radioaktīvo izotopu poloniju 210 nomira Londonas slimnīcā pagājušā gada novembrī.
Līdz ar šīs lietas izmeklēšanu ir pasliktinājušās attiecības starp Krieviju un Lielbritāniju, kur Ļitviņenko 2000.gadā bija ieguvis politisko patvērumu pēc aizbēgšanas no Krievijas. Ja tiks izvirzītas apsūdzības, situācija varētu kļūt vēl saspringtāka.

Preses konferences laikā Sers Kens Makdonalds teica, ka apsūdzību izvirzīšana šajā lietā būtu sabiedrības interesēs. "Šajos apstākļos es esmu devis norādi advokātiem, lai tie pēc iespējas ātrāk nokārtotu Andreja Lugovoja izdošanu un nogādāšanu no Krievijas Lielbritānijā, kur viņam varētu izvirzīt apsūdzību par slepkavību un saukt tiesas priekšā par viņa izdarīto īpaši smago noziegumu," viņš teica.

Lugovojs jau iepriekš ir noliedzis jebkādu saistību ar notikušo. Aizdomas rada fakts, ka visur, kur viņš bija uzturējies neilgi pirms Ļitviņenko saindēšanās (viesnīcās, restorānos, birojos, lidmašīnās un pat "Emirates" stadionā, kur Lugovojs apmeklēja CSKA un "Arsenal" futbola spēli), tika atrastas polonija 210 pēdas.

Londonas policija veica izmeklēšanu saistībā ar šo lietu, atrodot virkni vietu, kur palikušas radioaktīvā polonija pēdas, un izmeklēšana noslēgumā aizveda uz Maskavu. Arī Ļitviņenko draugi, tajā skaitā Londonā dzīvojošais Krievijas uzņēmējs Boriss Berezovskis, ir apsūdzējuši Kremli Ļitviņenko slepkavības pasūtīšanā. Krievijas valdība šādas apsūdzības kategoriski noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!