Krievu uzņēmējs Andrejs Lugovojs, kuru Lielbritānija apsūdzējusi kādreizējā Krievijas specdienestu aģenta Aleksandra Ļitviņenko slepkavībā, svētdien apliecināja, ka balotēsies decembrī paredzētajās Valsts domes vēlēšanās, pārstāvot ultranacionālistisko Liberāldemokrātisko partiju.
Dienu pirms tam šīs partijas līderis Vladimirs Žirinovskis paziņoja, ka Lugovojs, kas "cietis no britu slepeno dienestu vajāšanas", tiks iekļauts partijas kandidātu sarakstā kā otrais.

Sarakstu vadīs pats Žirinovskis, bet trešais tajā būs viņa dēls, Valsts domes Liberāldemokrātu frakcijas vadītājs Igors Ļebedevs.

Šis saraksts pirmdien vēl oficiāli jāapstiprina Liberāldemokrātiskās partijas konferencē. Kā izteicies Lugovojs, savu lēmumu balotēties viņš komentēs vienīgi pēc tam.

Ja Lugovojs tiks ievēlēts par Krievijas parlamenta apakšpalātas deputātu, parlamentārā imunitāte aizsargās viņu no tiesiskās vajāšanas. Saskaņā ar Krievijas likumdošanu šo imunitāti var atcelt vienīgi tad, ja parlaments akceptē attiecīgu prokuratūras prasību.

Britu policija tur Lugovoju aizdomās par Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvo poloniju pērn Londonā. Pats Lugovojs līdz šim noliedzis jebkādu savu vainu un apgalvo, ka slepkavībā varētu būt iesaistīts britu izlūkdienests, mafija vai oligarhs Boriss Berezovskis.

Maskava ievadījusi pati savu izmeklēšanu Ļitviņenko slepkavības lietā un kategoriski noraidījusi Londonas prasību izdot Lugovoju tiesāšanai, paziņojot, ka Krievijas likumi neļauj izdot tās pilsoņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!