Foto: EPA-AFI

Kādreizējais Krievijas spiegs un vēlākais disidents Aleksandrs Litviņenko, kurš 2006.gadā Lielbritānijā mira no saindēšanās ar poloniju, varēja kļūt par Rietumu specdienestu upuri, paziņojis viņa pusbrālis Maksims, kurš šobrīd dzīvo Itālijā.

Viņš izdevumam "The Daily Mail" izteicies, ka Litviņenko neilgi pirms savas nāves vēlējies atgriezties Krievijā un par šiem plāniem šķietami zinājis Lielbritānijas izlūkdienests "MI6" un bijis ar šādu lēmumu ļoti neapmierināts. Pēc Maksima teiktā, viņa brāļa rīcībā bijis daudz informācijas par Krievijas disidentiem, kas pārcēlušies uz Lielbritāniju, un tas būtu varējis nostādīt Lielbritāniju un Amerikas Savienotās Valstis visai neveiklā situācijā.

Litviņenko pusbrālis paudis pārliecību, ka viņa radinieka nāvē vainojamas Lielbritānija, Izraēla vai ASV. Britiem Litviņenko noslepkavošana būtu bijusi izdevīga, lai noskaņotu sabiedrību pret Vladimiru Putinu.

Savukārt Krievija neesot bijusi ieinteresēta Litviņenko slepkavībā.

"Daily Mail" gan atgādina, ka pēc Litviņenko nāves viņa pusbrālis apgalvojis, ka Aleksandra nāvē vainojama Krievija. Tolaik viņš savu pusbrāli nodēvēja par "vienu no bīstamākajiem Putina ienaidniekiem".

Litviņenko atraitne Marina Maksima izteikumus nodēvējusi par meliem.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijas valdība pagājušajā nedēļā paziņoja, ka 2006.gadā noslepkavotā bijušāKrievijas spiega un vēlākā disidenta Aleksandra Litviņenko lietā veiks publisko izmeklēšanu.

Bijušais Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) virsnieks un vēlākais Kremļa kritiķis tika noindēts Londonas viesnīcā ar tējai pievienotu radioaktīvo poloniju-210.

Lielbritānijas policija jau iepriekš šajā lietā pieprasījusi aizturēt Krievijas pilsoņus Andreju Lugovoju un Dmitriju Kovtunu, taču Maskava atteikusies viņus izdot britiem.

Abi aizdomās turētie nolieguši jebkādu saistību ar Ļitviņenko slepkavību, kas izsauca krasu Lielbritānijas attiecību pasliktināšanos ar Krieviju.

Sagaidāms, ka lēmums par publisko izmeklēšanu izsauks kārtējo Krievijas prezidenta Vladimira Putina neapmierinātību un vēl vairāk saspīlēs Londonas un Maskavas attiecības, kas jau tā atkal ir saasinājušās pēc Malaizijas lidmašīnas notriekšanas Austrumukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!