Foto: EPA-AFI
Lielbritānijā noslepkavotā bijušā Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieka un Kremļa kritiķa Aleksandra Ļitviņenko tēvs paziņojis, ka zina dēla slepkavas vārdu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aleksandrs Ļitviņenko savam tēvam Valteram Ļitviņenko pirms nāves esot pastāstījis, kurš viņu saindējis, trešdien vēstīts Krievijas valsts kontrolētajā televīzijas "Pirmajā kanālā". Galvenais aizdomās turētais Ļitviņenko slepkavības lietā - Andrejs Lugovojs neesot saistīts ar slepkavību. Ļitviņenko savam tēvam esot nosaucis citu uzvārdu, kuru tēvs neprecizē.

Tēvs uzsvēris, ka dēlu apstarot varēja arī ar kādu aparātu. "Viss varēja būt, viņš taču gāja uz biroju pie Berezovska [Boriss Berezovskis]. Bet tur arī Goldfarbs [Aleksandrs Goldfarbs] bija un visi bija. Saša teica: "Goldfarbs ir CIP [ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde]." Un neaizmirstiet, ka Goldfarbs ir kodolspeciālists – cilvēks, kurš prot šīs lietas darīt," Valters Ļitviņenko pastāstījis televīzijā.

Uzņēmēja Borisa Berezovska organizētā "Pilsonisko brīvību fonda" vadītājs Aleksandrs Goldfarbs Valtera Ļitviņenko paziņojumus uzskata par nenopietniem un noliedz jebkādu sadarbību ar CIP. Viņš arī Ļitviņenko vecāko nosaucis par nodevēju, kurš solidarizējas ar dēla slepkavām, salīdzinot viņu ar "Pavļiku Morozovu pretējā virzienā".

Jau vēstīts, ka Valters Ļitviņenko februārī savu dēlu nosauca par nodevēju un lūdza piedošanu Krievijai. 

Aleksandrs Ļitviņenko, kas atklāti kritizēja bijušo Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, 2006.gada 1.novembrī tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs-210. Viņš pirms nāves nepārprotami apsūdzēja Kremli par līdzdalību viņa slepkavībā, tomēr Maskava šīs apsūdzības noliedz. Viņa nāve izraisīja diplomātisko krīzi Krievijas un Lielbritānijas starpā.

Ļitviņenko atraitne pērn britu raidsabiedrības BBC krievu valodā raidošajam kanālam norādīja, ka viņas vīrs ir strādājis kā britu slepeno dienestu organizētās noziedzības apkarošanas nodaļu konsultants.

Galvenais aizdomās turētais Ļitviņenko slepkavības lietā ir Andrejs Lugovojs. Bijušais Valsts drošības komitejas (VDK) un FDD virsnieks Lugovojs 2007.gada decembrī tika ievēlēts Krievijas parlamenta apakšpalātā Valsts domē un pērn decembrī notikušajās vēlēšanas deputāta mandātu saglabāja, tāpēc Krievijā viņam ir imunitāte pret kriminālvajāšanu. Krievijas atteikšanās izdot Lugovoju Lielbritānijai ir viens no galvenajiem abu valstu attiecību saasinājuma iemesliem.

Krievijas Izmeklēšanas komiteja pērn atzina Lugovoju par cietušo krimināllietā par Ļitviņenko slepkavību, jo arī viņš saindējās ar poloniju-210, kad 2006.gada oktobrī un novembrī Londonā kontaktējās ar Ļitviņenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!