Foto: AFP/Scanpix
Lidmašīnas "Jak- 42" 7. septembra katastrofā Jaroslavļā vienīgais izdzīvojušais – bortinženieris Aleksandrs Sizovs savā pirmajā liecībā avārijas izmeklētājiem apgalvojis, ka lidmašīnas iekārtas darbojušās normāli, piektdien informē aģentūra "Interfax".

"Starpvalstu aviācijas komitejas (SAK) tehniskās komisijas pārstāvji iztaujājuši avarējušās lidmašīnas aviācijas un elektronikas iekārtu inženieri. Viņš uzskata, ka pret aviācijas tehnikas darbu iepriekšējā lidojuma laikā un pirms gatavošanās lidojumam, kas beidzās ar avāriju, iebildumi nav bijuši," teikts komitejas izplatītajā paziņojumā.

Komitejas pārstāvji interesējušies arī par pasažieru un bagāžas izvietojumu. "Priekšējā salonā atradās komandas vadība un treneri, komanda atradās otrajā salonā, bet bagāžas lielākā daļa bija aizmugures bagāžas nodalījumā," norādījuši SAK pārstāvji.

Jau vēstīts, ka pirmais nopratināt Sizovu ceturtdien ieradies NVS Starpvalstu aviācijas komitejas priekšsēdētāja vietnieks Georgijs Jačmeņevs. 

Sizovam vēl paredzētas divas operācijas Maskavas Sklifosofska ātrās palīdzības institūtā. Ceturtdien viņa stāvoklis atzīts par vidēji smagu. Mediķi paredz, ka oktobra vidū Sizovu varēs izrakstīt no slimnīcas.

"Slimnieka stāvoklis no ļoti smaga, kā mēs iepriekš teicām, ir uzlabots līdz vidēji smagam; slimnieks ir pie samaņas un labā garastāvoklī, viņš labprāt sarunājas, atbild uz ārstu jautājumiem, viņa dzīvība vairs nav apdraudēta," skaidro institūta pārstāvis profesors Anzors Hubutija.

Viņš piebildis, ka Sizovu varētu izrakstīt pēc divām nedēļām. Līdz tam viņam jāpārcieš vēl dažas operācijas dziļo apdegumu seku likvidācijai.

Sizovs un Krievijas izlases uzbrucējs Alaksandrs Gaļimovs bija vienīgie, kas izdzīvoja pēc lidmašīnas avārijas. 26 gadus vecajam Gaļimovam tika konstatēti pat 90% audu apdegumu. Hokejists piecas dienas cīnījās par savu dzīvību, tomēr 12. septembrī slimnīcā mira

Kā ziņots, lidmašīnā "Jak-42", kas devās uz Minsku, atradās Jaroslavļas "Lokomotiv" hokeja komanda , kas devās uz Baltkrievijas galvaspilsētu, uz savu Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonas atklāšanas spēli ar vietējo "Dinamo". Komandas sastāvā bija arī Latvijas izlases kapteinis Kārlis Skrastiņš .

Lidmašīna pacelšanās brīdī nespēja uzņemt nepieciešamo augstumu un sadūrusies ar radiobākas antenu, kas bijusi ārpus skrejceļa. Pēc sadursmes lidmašīna sadalījusies vairākās daļās un nokritusi uz zemes.

Katastrofas
iemesli arvien nav noskaidroti
. Izmeklēšanas galvenās versijas ir - pilotu kļūda un lidaparāta tehniska kļūme.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!