Foto: AFP/Scanpix
Starpvalstu aviācijas komiteja (SAK) šonedēļ plāno paziņot sākotnējos atzinumus par lidmašīnas "Jak – 42" katastrofas Jaroslavļā iemesliem, otrdien informē aģentūra "RIA Novosti".

Avots komitejā žurnālistiem atzinis, ka vēl tiks veikti izmēģinājuma lidojumi, lai pārbaudītu iespējamos katastrofas apstākļus.

"Mēs pārbaudām pārtrauktos lidojumus, pirmdien notika pirmais, šodien turpināsim. Ja atļaus laika apstākļi, tad līdz nedēļas beigām lidojumi tiks pabeigti," sacījis SAK pārstāvis.

Viņš piebildis, ka tiek pārbaudīta versiju par bremzēšanu pacelšanās laikā. Jau šobrīd esot pilnībā noraidīta versija par to, ka lidmašīnai nav bijusi atslēgta stāvbremze.

Lidojumu izmēģinājumi ļauj noskaidrot avārijas iemeslu, ja to cēlonis bijusi tehniska kļūme, savukārt tie nav spējīgi noskaidrot cilvēcisko faktoru iespaidu. "Tad tiks apstiprināti lidmašīnas pašrakstītāju dati," atzinis eksperts.

Iepriekš ziņots, ka avāriju varēja izraisīt pilotu nesaskaņota rīcība.

Jau vēstīts, ka SAK  paziņojusi, ka avarējusī lidmašīna, kurā atradās KHL kluba Jaroslavļas "Lokomotiv" hokejisti, viņu vidū arī Kārlis Skrastiņš, pirms pacelšanās nav spējusi uzņemt nepieciešamo ātrumu un nobraukusi no skrejceļa, tāpēc ir aizdomas par papildu bremzēšanas spēku un tiks veiktas jaunas ekspertīzes.

SAK paziņojumā teikts, ka lidmašīna atrāvusies no zemes, kad bija izbraukusi 400 metrus ārpus skrejceļa. Lai gan dzinēji darbojušies pacelšanās režīmā, ātruma palielināšanās temps būtiski samazinājies, un to var izskaidrot ar papildu bremzēšanas spēka parādīšanos.

Faktiskais papildu bremzēšanas spēks tiks noteikts, izmantojot matemātisko modelēšanu un eksperimentu, kuru veiks, izmantojot analogu lidmašīnu, bet lidmašīnas bremzēšanas sistēmas atliekas tiks pētītas specializētajā institūtā, informēja SAK . 

Paziņojumā arī teikts, ka maksimālais augstums, kuru uzņēmusi lidmašīna, ir pieci seši metri. Tā sadūrusies ar kursa radiobākas antenu sistēmu, spēcīgi sasvērusies pa kreisi un nogāzusies.

Jau vēstīts, ka Krievijas laikraksts "Moskovskij komsomoļec", atsaucoties uz saviem ziņu avotiem, 14.septembrī rakstīja, ka lidmašīna ar "Lokomotiv" hokejistiem devusies uz pacelšanos ar neatslēgtu stāvbremzi. Tomēr Krievijas Transporta ministrija tajā pašā dienā šo versiju noliedza.

7.septembrī, paceļoties gaisā no Jaroslavļas Tunošnas lidostas, avarēja Krievijas aviosabiedrības "Jak-servis" lidmašīna "Jak-42", , kas veda uz Kontinentālās hokeja līgas (KHL) spēli Minskā komandu "Lokomotiv". Avārijas dēļ dzīvību zaudēja 44 no 45 lidmašīnā esošajiem cilvēkiem, tostarp Latvijas izlases hokejists Kārlis Skrastiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!