Londonā naktī uz svētdienu 29 gadu vecumā miris Kazahstānas pirmā prezidenta Nursultana Nazarbajeva mazdēls Aisultans Nazarbajevs, vēsta Kazahstānas portāls "Zakon".

Precīzs nāves iemesls vēl nav zināms, bet tiek pieļauts, ka viņam apstājusies sirds. Dēla nāvi portālam apstiprina arī viņa māte – eksprezidenta vecākā meita Dariga Nazarbajeva.

2020. gada februārī Aisultans lūdza politisko patvērumu Lielbritānijā. Viņš pēdējos gados bija nonācis konfliktā ar saviem ietekmīgajiem radiniekiem un apsūdzēja Kazahstānas varasiestādes liela mēroga korupcijā, kā arī pauda vilšanos par savu vecotēvu.

Aisultanam bija problēmas ar narkotiku lietošanu, viņš pats to atzina 2017. gadā. Tolaik viņš apgalvoja, ka vectētiņš Nursultans Nazarbajevs izglābis viņu no narkotiku posta.

Taču 2019. gadā Lielbritānijā viņam tika piespriests nosacīts cietumsods par uzbrukumu policistam, esot narkotisko vielu reibumā. Tāpat tiesa lika viņam ārstēties no narkotiku atkarības.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau ziņoja, ka Aisultans Nazarbajevs ir eksprezidenta vecākās meitas Darigas Nazarbajevas dēls. Viņš beidzis Karalisko militāro akadēmiju Sandhērstā un tika pieņemts darbā Kazahstānas Aizsardzības ministrijas galvenajā izlūkošanas pārvaldē.

2017. gadā viņš strādāja Kazahstānas futbola federācijā. Tajā pašā gadā Aisultans Nazarbajevs sociālajā tīklā "Facebook" atzina, ka pēc tēva nāves lietojis narkotikas, bet ar šo atkarību ticis galā.

Viņa tēvs Rahats Alijevs savulaik Kazahstānā ieņēma augstus amatus un tika pie pasakainas bagātības, taču krita nežēlastībā un tika apsūdzēts smagos noziegumos, arī naudas atmazgāšanā un valsts nodevībā. Alijevs no dzīves aizgāja 2015. gadā cietumā Austrijā, kur gaidīja tiesu saistībā ar apsūdzībām slepkavībā. Viņš izdarījis pašnāvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!