Liebritānijas valdība ceturtdien draudēja atcelt Ziemeļīrijas valdību un atjaunot šajā provincē tiešu pārvaldi no Londonas, ja paramilitārie grupējumi nesāks solīto atbruņošanās procesu.
Lielbritānijas valdības Ziemeļīrijas lietu ministrs Pīters Mandelsons piektdien paziņoja, ka ir sagatavots likumprojekts par Ziemeļīrijas valdības "iesaldēšanu", kas var iegūt likuma spēku līdz nākamās nedēļas beigām.

Ministrs uzsvēra, ka šis process var tikt apturēts, ja tiks atrisinātas domstarpības paramilitāro grupējumu, sevišķi Īru republikāņu armijas (ĪRA), atbruņošanās jautājumā.

Ziemeļīrijas valdības atcelšana nozīmētu atgriešanos pie tiešās pārvaldes, kas pastāvēja no 1972.gada un tika atcelta pirms diviem mēnešiem.

Lielbritānijas un Īrijas premjerministri ceturtdien tikās 90 minūšu ilgās sarunās Anglijas dienvidrietumos un aicināja uz "skaidrību" jautājumā par paramilitāro grupējumu ieroču nodošanu.

Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs pēc tikšanās paziņoja, ka miera procesā ir bijis progress, bet jāatrisina ieroču nodošanas jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!