Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānija paudusi kritiku Ungārijas valdībai par brošūru, kas izdota pirms gaidāmā referenduma par Eiropas Savienības (ES) bēgļu kvotām un kurā atsevišķas Lielbritānijas daļas lielā imigrantu skaita dēļ minētas kā "likumsargiem slēgtas zonas".

Eiropas "slēgto zonu" karte pirms vairākiem mēnešiem tika publicēta kā reklāma laikrakstos. Tagad tā iekļauta pirmsreferenduma brošūrā, kas nosūtīta miljoniem iedzīvotāju.

"Brošūra ir acīmredzami neprecīza. Apvienotajā Karalistē nav tādu apvidu, kur nav iespējams nodrošināt Apvienotās Karalistes likumus," teikts Lielbritānijas Ārlietu un Sadraudzības ministrijas paziņojumā.

Lielbritānijas vēstniecība Budapeštā par brošūru sūdzējusies Ungārijas Ārlietu ministrijai.

Ungārijas valdība norādījusi, ka Eiropā ir aptuveni 900 "slēgto zonu" ar lielu imigrantu iedzīvotāju skaitu, ieskaitot Londonu, Parīzi un Berlīni.

"Tā dēvētās "likumsargiem slēgtās zonas" ir pilsētu rajoni, kurus varasiestādes nespēj paturēt savā kontrolē," teikts brošūrā.

Budapešta skaidro, ka tā balstījusies brīvi pieejamos datos.

"Eiropā ir "likumsargiem slēgtas zonas" un mēs negribam šādas "slēgtās zonas" Ungārijā," britu raidorganizācijai BBC skaidroja Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto.

Ungārijā 2. oktobrī tiks rīkots referendums par ES imigrantu kvotu plānu, kuram kategoriski nepiekrīt valsts premjerministrs Viktors Orbāns.

Referendumā pilsoņiem tiks uzdots jautājums, vai ES vajadzētu ļaut "noteikt obligātu tādu personu, kas nav Ungārijas pilsoņi, izmitināšanu Ungārijā bez parlamenta piekrišanas".

Orbāna valdība balsoja pret ES plānu sadalīt pa pārējām valstīm 160 000 patvēruma meklētāju, kas nelegāli ieradušies Itālijā un Grieķijā, tomēr Briseles priekšlikumu vairums dalībvalstu septembrī atbalstīja.

Budapešta skaidro, ka plāns pārkāpj nacionālo suverenitāti un ka valstī, uzdodoties par imigrantiem, varēs ierasties teroristi.

Pērn, pirms valdība rudenī uz dienvidu robežas bija uzslējusi robežžogu, Ungārijas teritoriju šķērsoja 400 000 nelegālo imigrantu, kas devās uz tādām bagātākajām ES dalībvalstīm kā Vācija.

Varasiestādes arī pieņēmušas bargus likumus, paredzot sodus par nelegālu iekļūšanu valstī un robežžoga bojāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!