Foto: AP/Scanpix

Slavenais Londonas pulksteņa tornis Bigbens, kurš atrodas pie Lielbritānijas parlamenta ēkas, tiks pārdēvēts par "Elizabetes torni" godinot karalienes Elizabetes II valdīšanas 60 gadu jubileju, vēsta ārvalstu mediji.

Parlamenta Apakšpalātas komisija apstiprinājusi ierosinājumu pārdēvēt torni karalienes vārdā par godu tās valdīšanas "dimanta" jubilejai un organizēs šī lēmuma izpildi, vēsta aģentūra "RIA Novosti", atsaucoties uz "Reuters".

"Es domāju, ka tas būs cienīgs atalgojums karalienei šajā jubilejas gadā par viņas nopelniem valsts priekšā," aģentūra "Reuters" citē premjerministru Deividu Kameronu.

Jau vēstīts, ka šogad Lielbritānijā ar dažādiem pasākumiem atzīmē karalienes Elizabetes II valdīšanas 60 gadu jubileju. Elizabete II ir kļuvusi par otro monarhu Lielbritānijas vēsturē, kas atzīmē valdīšanas "dimanta" jubileju.

96 metrus augstais tornis, kurā atrodas leģendārais pulkstenis, tika uzcelts, atjaunojot Lielbritānijas parlamenta ēku kompleksu pēc 1843. gada lielā ugunsgrēka.

Katra no četrām pulksteņa ciparnīcām ir septiņus metrus plata. Tā minūšu rādītājs, kura garums pārsniedz četrus metrus, gada laikā veic 190 kilometrus garu ceļu.

Nosaukums Bigbens sākotnēji tika attiecināts uz pulksteņa torņa zvaniem, bet ar laiku tā sāka saukt arī pašu torni un pulksteni. Jautājumā par to, kā šis vārds radies, joprojām trūkst īstas vienprātības - pastāv uzskats, ka pulkstenis savu vārdu mantojis no tā laika britu parlamenta deputāta sera Bendžamina Hola, bet saskaņā ar citu versiju tas tā nosaukts par godu slavenajam deviņpadsmitā gadsimta smagsvara bokserim Bendžaminam Kauntam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!