Foto: Reuters/Scanpix
Pirmdienas vakarā turpinājās grautiņi un automašīnu dedzināšana Londonā, šoreiz Haknijas, Lūišemas un Pekhemas rajonos, turklāt sadursmes ar policiju notikušas arī Birmingemā un Liverpūlē, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pirmdienas notikumi turpināja vardarbību, kas sākās divās pagājušajās naktīs. Tā izraisījās pēc tam, kad policija pagājušajā nedēļā nošāva kādu vīrieti Totenhemā Londonas ziemeļos.

Londonas mērs Boriss Džonsons pārtrauca atvaļinājumu, lai atgrieztos pilsētā, kurā vairāk nekā 200 cilvēku ir arestēti un ievainoti 35 policisti. Arī iekšlietu ministre Terēza Meja ātrāk atgriezās no atvaļinājuma, lai tiktos ar Metropoles policijas komisāra pienākumu pildītāju Timu Godvinu un citiem policijas priekšniekiem.

Vēlāk BBC paziņoja, ka arī Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons agri otrdienas rītā atgriezīsies no atvaļinājuma Itālijā un sasauks ārkārtas situāciju jeb "Cobra" sapulci. Vēlāk viņš tiksies ar iekšlietu ministri un Metropoles policijas šefu.

Raidsabiedrības avoti valdībā vēsta, ka Kamerons monitorēja situāciju "katru stundu", bet nolēma pārtraukt atvaļinājumu, jo pirmdienas vakarā tā "acīmredzami pasliktinājās".

Godvins televīzijas uzrunā sacīja, ka policija publicēs fotogrāfijas un novērošanas kameru ierakstus, lai identificētu nemieros iesaistītos. Komisārs arī aicināja vecākus pārliecināties, ka viņi zina, kur ir viņu pusaudžu vecuma bērni, kā arī nelaist bērnus ielās.

Skotlendjards apstiprināja 225 cilvēku arestu, 36 tika izvirzītas apsūdzības saistībā ar grautiņiem.

Kā vēsta BBC, pēdējais vardarbības uzliesmojums Haknijā Londonas austrumos sākās pēc tam, kad policija bija aizturējusi un pārmeklējusi kādu vīrieti, bet nekas netika atrasts.

Haknijā tika iesūtīti policijas specvienību autobusi un apmēram 200 policisti spectērpos. Civiliedzīvotāju grupas sāka uzbrukt policijai ap puspieciem vakarā pēc vietējā laika, apmētājot tos ar akmeņiem un miskastēm. Savukārt policijas mašīnas dauzīja ar mietiem un metāla stieņiem bruņoti jaunieši.

Marodieri ielauzās arī veikalos, piemēram, "JD Sports", pirms policija tos izklīdināja. Policijas specvienība tika apmētāta ar dēļiem no kādas kravas automašīnas.

Savukārt Londonas dienvidos Pekhemā tika aizdedzināts veikals un autobuss, bet tuvējā Lūišemā aizdedzinātas vairākas mašīnas un miskastes. Vēlāk vairāki ugunsgrēki izcēlušies arī Krojdonā Londonas dienvidos. Drošības apsvērumu dēļ nacionālā dzelzceļa kompānija slēdza vairākas stacijas.


Savukārt Birmingemā netālu no kāda tirdzniecības centra notikušas sadursmes starp jauniešiem un policistiem. Uz ielas starp Rietummidlendas reģiona policijas pārvaldes ēku un kādu lielveikalu cilvēki dauzīja veikalu logus un aplaupīja tos, vēstīja vietējā policija.

Vēlāk Rietummidlendas policija apstiprināja, ka Birmingemā aizdedzināts arī tukšs policijas iecirknis.

Rietummidlendas galvenā konstebla palīdze Šarona Rova paziņoja: "Mēs nepacietīsim neprātīgu vardarbību un grautiņus jebkur Rietummidlendā. Mēs strādājam, lai nodrošinātu pārkāpēju identificēšanu un viņu noķeršanu pēc iespējas ātrāk."

Vēlāk Rietummidlendas policija apstiprināja, ka pirmdienas vakarā arestēti 87 cilvēki.

Savukārt Liverpūles policija apstiprināja, ka pilsētas dienvidos notikuši vairāki "izolēti nekārtību incidenti", tostarp arī automašīnu dedzināšana. Iedzīvotājiem ieteikts izvairīties no vairākām ielām.

Liverpūles policijas pārstāvis Endijs Vards paziņoja: "Policisti šovakar saskārās ar dažiem vardarbīgiem incidentiem pilsētā. Mēs nepieļausīm vardarbību Liverpūles ielās, tāpēc mūsu atbildes soļi bija strauji un skarbi."

Savukārt bijušais Londonas mērs Kens Livingstons raidsabiedrībai BBC sacīja, ka valdība neapjēdza, cik neapmierināti ir jaunieši, kurus gaida "drūma nākotne". Viņš arī norādīja, ka augsta līmeņa policisti jau labu laiku iepriekš brīdināja valdību, ka pastāv tamlīdzīgas vardarbības draudi.


 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!