Foto: EPA/LETA

Britu tiesa piespriedusi 5 – 16 gadus ilgu cietumsodu teroristiem, kuri 2010.gadā plānoja uzspridzināt vairākus Lielbritānijas galvaspilsētas kultūras pieminekļus un tūrisma objektus – panorāmas ratu "Londonas acs", Londonas fondu biržu un citus, informē aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā aizdomās par saistību ar šo terora aktu plānošanu 2010.gadā tika aizturēti 12 Lielbritānijas iedzīvotāji, kuri, kā noskaidrojās izmeklēšanā, kopīgi darbojās vienā islāmistu grupējumā. Trīs no aizturētajiem tika atbrīvoti bez apsūdzības uzrādīšanas, bet deviņus apsūdzēja par dažādiem nodarījumiem saskaņā ar Pretterorisma likumu.

Tiesas izmeklēšanas laikā četri vīrieši vecumā no 21 līdz 30 gadiem, kas bija dzīvojuši Londonā un Kladifā, atzinās Londonas fondu biržas spridzināšanas plānošanā. Ievērojamo ēku viņi gribēja uzlaist gaisā, ievietojot sprāgstvielas tualetēs. Šiem apsūdzētajiem tiesa piesprieda cietumsodu no 12 gadiem līdz 16 gadiem un 10 mēnešiem.

Vēl divi – 28 gadus vecs Kadifas iedzīvotājs un 27 gadus vecs Anglijas ziemeļrietumu pilsētiņas Stokontrentas iemītnieks – atzinās terora aktu sagatavošanas atbalstīšanā un ar terorismu saistītu materiālu glabāšanā. Viņiem tiesa piesprieda attiecīgi desmit gadus un piecus gadus ieslodzījuma.

Trīs apsūdzētie no Stokontrentas atzinās, ka plānojuši organizēt teroristu nometni Pakistānā. Viņiem piespriests britu tiesu praksē ierastais "nenoteiktais sods" uz laiku, ne mazāku par astoņiem gadiem. Tiesesis Alans Vilkinss norādīja, ka šos trīs notiesātos atbrīvos tad, kad būs pārliecība, ka viņi nav bīstami sabiedrībai.

Tiesa noskaidroja, ka tiesājamie 2010.gada rudenī plānoja sarīkot vairākus sprādzienus šī paša gada Ziemassvētku laikā. Sprādzienus bija iecerēts sarīkot Londonas fondu biržā, Londonas mērijā, pie ASV vēstniecības, kā arī pie ievērojamām celtnēm – Bigbena, Vestminsteras abatijas, Londonas panorāmas rata, Scientoloģijas baznīcas un citviet.

Tiek pieļauts, ka jauniešu grupu iedvesmoja nesen bojā gājušais ekstrēmais garīdznieks Anvars al Avlaki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!