Foto: Reuters/Scanpix

Londonas tiesa, kas pirmdien atkal izskata lietu par bijušo bankas "Snoras" vadītāju un īpašnieku Vladimira Antonova un Raimonda Baranauska izdošanu Lietuvai, atļāvusi viņiem reģistrēties policijas iecirknī retāk nekā līdz šim, vēsta portāls "Lrytas.lt".

Līdz šim Baranauskam bija jāreģistrējas policijā ik dienas, bet Antonovam - ik pa trim dienām. Baranauska advokāts norādījis uz sava aizstāvamā augsto asinsspiedienu, un tiesa atļāvusi viņam reģistrēties divas reizes nedēļā, turklāt pievakarē, nevis agri no rīta, kā tas bija līdz šim. Antonovam turpmāk vajadzēs ierasties iecirknī tikai reizi nedēļā.

Lietuvas intereses tiesā pārstāv britu prokurori.

Apsūdzības puse pirmdienas sēdē nākusi klajā ar pārsteidzošu paziņojumu, ka Antonova un Baranauska lietu varētu ietekmēt arī interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātāja Džūljena Asanža izdošanas lieta, kuras rezultātiem vajadzētu kļūt zināmiem līdz bijušo "Snoras" vadītāju likteņa izlemšanai.

Pirmdienas sēdē izskatīts abu bijušo bankas īpašnieku aizstāvības plāns, kas bija jāizstrādā līdz 20.janvārim.

Prokurors pieprasījis, lai aizstāvība ekspertu liecības rakstveidā iesniegtu līdz 10.februārim, savukārt advokāti lūguši pagarināt šo termiņu vismaz līdz 10.martam, norādīdami, ka svarīgākie dokumenti prokuroriem jau esot nodoti.

Viņi solījuši, ka pavasarī lietas izskatīšanā kā liecinieki piedalīsies 20 eksperti, kas gatavojas pierādīt, ka "bankas "Snoras" ekspropriācija" Lietuvā bijusi nelikumīga.

Nolemts, ka ceturtdien Londonā notiks vēl viena tiesas sēde, kas risinās tehniskus jautājumus par to, vai mainīt turpmāko sēžu laikus.
Pēc sēdes Antonovs paziņoja, ka lieta esot politizēta, un viņi ar Baranausku gatavojas to pierādīt tiesā.

Kā ziņots, Lietuvas Bankas valde 16.novembrī nolēma uz laiku apturēt bankas "Snoras" darbību. 24.novembra vakarā tā paziņoja, ka nolēmusi banku likvidēt, bet 7.decembrī tiesa ierosināja bankas bankrota lietu. Tiesas lēmums par bankrota lietas ierosināšanu stājies spēkā 20.decembrī.

Antonovs un Baranausks, ko Viļņa vēlas saukt pie atbildības sakarā iespējamajām finanšu mahinācijām, kuru dēļ no bankas pazuduši vairāki miljardi litu, 24.novembra vakarā tika aizturēti Lielbritānijā saskaņā ar Lietuvas izdoto Eiropas aresta orderi. Jau nākamajā dienā Lielbritānijas tiesa nolēma viņus atbrīvot pret drošības naudu, kas Antonovam tika noteikta 75 000 sterliņu mārciņu apmērā, bet Baranauskam - 250 000 sterliņu mārciņu apmērā.

Viņiem izvirzītas apsūdzības par īpašuma piesavināšanos lielos apmēros un dokumentu viltošanā, bet Baranauskam arī negodīgā grāmatvedībā un amata stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. Apsūdzētie baņķieri noraidījuši iespēju brīvprātīgi doties uz Lietuvu un sadarboties ar tiesībsargājošajām iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!