Londonā radīts jauns mobilo īsziņu pakalpojums, kura abonenti saņems brīdinājumu terora akta draudu gadījumos. Ar sistēmas "City Alert Texting System" (CATS) palīdzību klienti arī saņems informāciju par tuvāko slimnīcu un palīdzības dienestiem, kā arī evakuācijas instrukcijas.
"Ārkārtas situāciju laikā cilvēki krīt panikā, jo nezina, kā tādos gadījumos rīkoties. Mēs varēsim ātri izsūtīt paziņojumus plašam lietotāju lokam. Tā kā mums ir zināms, kur dzīvo vai strādā mūsu abonents, viņš saņems instrukcijas, kas būs piemērotas tieši viņam," pastāstīja CATS radītājs Deivids Pīterss.

Pakalpojums CATS izveidots sadarbībā ar kompāniju "Eazytext", kas specializējas teksta ziņojumu komercpiegāžu jomā. Sistēma sāka darboties 13.februārī. Divu nedēļu laikā tās lietotāju skaits ir sasniedzis vairākus tūkstošus. Pakalpojuma abonēšana uz vienu gadu maksā pusotru tūkstoti sterliņu mārciņu (nepilnu pusotru tūkstoti latu).

Tekstuālās brīdinājuma sistēmas Lielbritānijā tiek lietotas samērā plaši, un gandrīz visiem šīs valsts iedzīvotājiem pieder mobilais tālrunis. Piemēram, Londonas iedzīvotāji jau saņem mobilās īsziņas par satiksmes autobusu kavēšanos, bet Velsas autovadītāji ar SMS starpniecību tiek brīdināti par avārijām uz automaģistrāles M4. Arī ASV darbojas līdzīgas brīdinājuma sistēmas.

Par CATS priekšrocību uzskata pilnveidotu ziņojumu izsūtīšanas algoritmu. Pilsēta ir sadalīta zonās atbilstoši abonentu pasta indeksiem. Pateicoties tam, sistēma spēj izsūtīt miljoniem ziņojumu piecu minūšu laikā, apsteidzot milzīgo zvanu pieplūdumu, kas ārkārtas situācijās var nobloķēt mobilo operatoru tīklus, kā tas notika 2001.gada 11.septembrī Ņujorkā.

Pēc Pītersa domām, ideālā variantā ar brīdinājuma ziņojumu izplatīšanu vajadzētu nodarboties ārkārtas situāciju dienestiem. Sistēma CATS jau ir demonstrēta Londonas ārkārtas situāciju centrā, bet šobrīd Pīterss iesaistījies sarunās ar Mančesteras un Edinburgas varas iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!