Kādam britu lopkautuves darbiniekam pirmdien tika izdarītas ārkārtas medicīniskās pārbaudes sakarā ar bažām, ka viņš var būt saslimis ar mutes un nagu sērgu, un pārbaužu rezultāti kļūs zināmi 48 stundu laikā, paziņoja Veselības ministrija.
Valdības eksperti uzsvēra, ka mutes un nagu sērgas vīruss cilvēkiem izraisa tikai vieglu, gripai līdzīgu slimību un nerada draudus sabiedrības veselībai.

Ja pārbaužu rezultāti būs pozitīvi, tas būs otrais cilvēka saslimšanas gadījums ar šo dzīvniekiem bīstamo slimību Lielbritānijā. Pirmais gadījums reģistrēts 1966.gadā, un saslimušajam tā neradīja ilgstošas sekas.

Lopkautuves darbinieks, kuru pirmdien izmeklēja ārsti, bija strādājis sērgas dēļ nokauto dzīvnieku līķu likvidēšanā Anglijas ziemeļrietumu grāfistē Kambrijā, kuru vissmagāk piemeklējusi mutes un nagu sērga.

Ziemeļkambrijas veselības pārvalde paziņoja, ka saslimušā vīrieša veselības stāvoklis "nedod pamatu bažām".

Tomēr šis gadījums palielina bažas par mutes un nagu sērgas krīzes ietekmi uz cilvēku veselību. Jau ir pausts satraukums par gaisa piesārņošanu ar kancerogēniem dioksīniem, kas rodas dzīvnieku līķu sadedzināšanas procesā.

Tikmēr Lielbritānijas valdība lika saprast, ka varētu atteikties no ierosinātās mājlopu vakcinācijas pret mutes un nagu sērgu, jo katru dienu tiek reģistrēts arvien mazāk sērgas gadījumu - vidēji 16 salīdzinājumā ar 43 pirms divām nedēļām.

Vakcinācijas dēļ tiktu aizliegts gaļas eksports uz sērgas neskartajām valstīm, jo tās rezultātā dzīvnieku asinīs nonāk slimības antivielas, neļaujot atšķirt inficētos dzīvniekus no vakcinētajiem.

Līdz pirmdienas vakaram Lielbritānijā bija reģistrēti pavisam 1452 sērgas gadījumi. Nokauto dzīvnieku skaits, kuru līķi vēl nebija likvidēti, bija 234 tūkstoši.

Vides ministrs Maiks Mīčers norādīja, ka valdība var apsvērt napalma izmantošanu, lai paātrinātu līķu sadedzināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!