Spānijas mākslinieki un juristi lūguši ierosināt Krimināllietu pret valsts premjerministru Hosē Mariju Asnaru par Spānijas iesaistīšanu karā pret Irāku, vēsta Spānijas prese. Asnars esot pārkāpis starptautiskos līgumus, Spāniju iesaistot "agresijas karā," teikts Augstākajā tiesā iesniegtajā grupas "Kultūra pret karu" un juristu asociācijas prasībā
Spānijas likumdošana arī aizliedz karavīru izmantošanu "ārējas varas", tādas kā ASV, dienestā, apgalvo prasības iesniedzēji.

Kreisā partija "Izquierda Unida" un Zaļā partija jau ir iesniegušas prasības pret Asnaru par 900 karavīru nosūtīšanu uz Irāku bez konsultācijām ar parlamentu un karaļa Huana Karlosa oficiāla paziņojuma.

Spānijas tieslietu ministrs Hosē Marija Mičavila prasības raksturoja kā "pilnīgi nepamatotas". Eksperti saka, ka tās diezin vai tiks virzītas tālāk, jo par noziegumiem pret valsts drošību var tiesāt tikai ar parlamenta atbalstu, kur Asnara konservatīvajai Tautas partijai (PP) ir absolūtais vairākums.

Tajā pašā laikā PP pamet arvien jauni tās biedri. Prese raksta, ka 20 vietējo pašvaldību deputāti ir pametuši partiju par Spānijas piedalīšanos karā Irākā. Kritiku ir izteikuši arī vairāki prominenti PP politiķi, lai arī bijušais darba ministrs Manuels Pimentels ir vienīgā līdz šim labi zināmā figūra, kas pametusi partiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!