Foto: AP/Scanpix

Prokrieviskie aktīvisti skvērā pie separātistu ieņemtās Ukrainas drošības dienesta ēkas Luhanskā ir uzslējuši teltis un ceļ vēl vienu barikāžu līniju, vēsta aģentūra UNIAN.

Pavisam ir uzceltas aptuveni 10 teltis, barikādes ceļ no dēļiem un automašīnu riepām, bet cilvēki uz laukumu nes ūdeni, pārtiku un segas, ziņo UNIAN korespondents. Laukumā pašlaik atrodoties ap 1000 cilvēku.

No skatuves izskan aicinājumi neuzticēties masu informācijas līdzekļiem, jo "visi žurnālisti melo". Aktīvisti aicina cilvēkus nākt klāt un savām acīm pārliecināties par to, kas notiek.

Vēstīts, ka prokrieviskie separātisti svētdien sagrāba Ukrainas drošības dienesta ēku Luhanskā, iegūstot arī ēkā esošos ieročus. Otrdien vakarā izskanēja informācija, ka separātisti ēkā it kā tur aptuveni 60 ķīlniekus un ir to mīnējuši.

Līdz trešdienas rītam no ēkas iznākuši 56 neapbruņoti cilvēki, bet pārrunas par ēkas atbrīvošanu turpinās.

Video uzrunā bruņoti separātisti pieprasīja sarīkot referendumu par reģiona statusu un brīdināja, ka dos pretsparu mēģinājumam ēku ieņemt ar spēku. "Laipni lūgti ellē, mēs jūs pienācīgi sagaidīsim," ierakstā brīdina aktīvisti.

Pirmdien separātisti no Luhanskas drošības dienesta ēkas, kuri sevi dēvē par "Dienvidaustrumu armijas apvienoto štābu", aicināja cilvēkus iesaistīties cīņā "par savām tiesībām".

Vēstīts, ka Ukrainas austrumu pilsētās svētdien notika prokrieviski mītiņi, kuru laikā separātisti iebrukuši apgabala administrācijas ēkās Doņeckā un Harkovā, kā arī Ukrainas drošības dienesta mītnēs Doņeckā un Luhanskā.

Pirmdien Doņeckas administrāciju ieņēmušie  separātisti pasludināja "neatkarīgu Doņeckas Republiku"lēma par tās pievienošanu Krievijai un lūdza Krievijas aizsardzību. Viņu piemēram sekoja arī Harkovas separātisti.

Drošības spēku specvienības atbrīvoja ieņemto Harkovas apgabala administrācijas ēku. Savukārt Doņecā un Luhanskā drošībnieki ieņemtās ēkas ir ielenkuši.

Izskan aizdomas par to, ka tas, ka svētdien ar jaunu sparu atsākušies mītiņi separātiski noskaņotajos rajonos nav nejaušība un Krievija var izmantot situācijas eskalāciju par ieganstu bruņoto spēku ieviešanai Ukrainas austrumu apgabalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!