Luiziānas štata Augstākā tiesa paturējusi spēkā divus gadsimtus veco likumu, saskaņā ar kuru orālais un anālais sekss ir noziegums, kas sodāms ar līdz pat piecus gadu ilgu cietumsodu.
Ar piecām balsīm pret divām tiesa ceturtdien noraidīja iebildumu, ka šis likums pārkāpj ar konstitūciju aizsargāto personas privātās dzīves neaizskaramību.

"Apgalvojumi, ka privātas un labprātīgas seksuālas attiecības divu pieaugušu personu starpā ir konstitucionāli pasargātas no valsts aizlieguma, nav atbalstāmi," tiesnešu vairākuma vārdā rakstīja tiesnesis Čets Treilors.

"Uzskatu, ka valdībai nav likumīgas ieinteresētības vai pārliecinošu iemeslu ar kriminālkodeksa likumiem regulēt pieaugušu personu privātas, nekomerciālas, abpusēji labprātīgas seksuālās attiecības," iebilda galvenais tiesnesis Paskāls Kalogero.

Šīs domstarpības radās, iztiesājot Mičela Smita lietu. Kādas sievietes izvarošanā apsūdzētais Smits sākotnēji tika attaisnots, taču pēc tam viņš tika notiesāts par sodomiju, jo atzinās, ka nodarbojies ar orālo seksu.

Smits tiesas lēmumu, ar kuru viņam tika piespriesti trīs gadi atlikta cietumsoda, pārsūdzēja, taču Ausgtākā tiesa spriedumu paturēja spēkā.

Luiziāna ir viens no 12 ASV štatiem, kurā joprojām ar likumu aizliegta sodomija kā heteroseksuālās, tā homoseksuālās attiecībās. Vēl trīs štatos ir spēkā sodomijas aizliegumi, kas attiecas uz homoseksuālistiem.

Luiziānas štatā sodomija aizliegta vismaz kopš 1805.gada, kad tā bija smags kriminālnoziegums, par kuru saskaņā ar Orleānas Teritorijas likumiem, draudēja mūža ieslodzījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!