Foto: AFP/Scanpix

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko piecas ar pusi stundas ilgušā preses konferencē paudis vairākus provokatīvus un pret Krieviju vērstus izteikumus, nosodot Krievijas darbības Krimā un Donbasā un atklājot, ka viņam ir ukraiņu saknes, vēsta "Radio Svoboda".

Lukašenko atzīmējis, ka sākotnēji bijis gatavs nosūtīt uz Donbasu Baltkrievijas armijas vienības konflikta risināšanai, taču Rietumi no viņa piedāvājuma atteikušies.

Baltkrievijas prezidents nosaucis notikumus Donbasā par "slaktiņu" un norādījis, ka Ukrainas konflikts jārisina tikai pārrunu ceļā, jo uzvarētāju šajā karā nebūšot.

Lukašenko atteicies atbildēt uz jautājumu, vai viņš atzīst Krimu par Krievijas daļu, norādot, ka personīgi 1994. gadā piedalījies Budapeštas memoranda tapšanā. "Tāpēc nav pieļaujami, ka kāda valsts pārkāpj teritoriālo neaizskaramību, kas ir garantēta, un atsavina daļu teritorijas," atzīmējis Baltkrievijas prezidents.

Viņš paziņojis, ka nebaidās no Krievijas invāzijas Baltkrievijas zemēs, jokojot, ka būtu labi nodot Baltkrievijai Kaļiņingradu vai Krievijas rietumu reģionus. "Vladimir Vladimirovič, nepārdzīvojiet, mūsu valstī nav saspringums. Drīzāk jums jāsaspringst, jo daļa Pleskavas, Smoļenskas un Brjanskas apgabalu kādreiz piederēja Baltkrievijai. Nāksies padalīties," sacījis Lukašenko.

Tāpat viņš solījis pieņemt visus bēgļus no Ukrainas, kuru skaits Baltkrievijā jau esot sasniedzis 30 000 cilvēku.

"Mums ir grūti sagriezt cilvēku un paskatīties - tas ir krievs vai baltkrievs. Mēs to arī nedarām, jo Baltkrievijā visi dzīvo kopā: krievi, poļi, ukraiņi, ebreji, pat 30 000 tatāru pie mums dzīvo," norādījis prezidents.

Uz jautājumu, ko viņš kā prezidents visvairāk nožēlo, Lukašenko atbildējis atklāti: "Es nožēloju to, ka es izvedu kodolieročus no Baltkrievijas. Mēs to izdarījām pilnīgi bez maksas. Jā, man bija jāpilda vienošanās, kas bija pieņemta vēl pirms manis. Taču es domāju, ka tajā nekārtībā, kas valdīja tolaik, neviens uz mani neizdarīja spiedienu. Šodien es teiktu, ka mēs ar to tiktu galā, viss būtu kārtībā, un mūs neviens tā nebikstītu, kā tagad."

Baltkrievijas politologi Lukašenko atklātību skaidro kā reakciju uz Krievijas agresiju pret Ukrainu un izceļ paziņojumu neatkarīgo retoriku.

"Kad Lukašenko runā par teritoriālajām izmaiņām, tā drīzāk ir aizsardzības reakcija uz to ideoloģiju, kas šobrīd valda Krievijā," uzskata politologs no Minskas Pavels Usovs.

Viņaprāt, Baltkrievijas prezidenta preses konference bijusi viena no viskritiskākajām pret Krieviju 20 gadu laikā. Lukašenko sūdzējies ne tikai par Krievijas darbībām Krimā un Donbasā, bet arī par to, ka Krievija nevēlas piegādāt Baltkrievijai ieročus un to, ka Maskava rīcība izraisa finansiālus zaudējumus Minskai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!