Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas pašreizējais prezidents Aleksandrs Lukašenko, pret kuru jau ilgāk nekā mēnesi notiek plaši protesti, pirmdien, 14. septembrī, Krievijas kūrortā Sočos tiksies ar Kremļa saimnieku Vladimiru Putinu, vēsta aģentūra TASS.

Tā būs darba vizīte, kuras laikā būs tikšanās ar Putinu, medijiem skaidro Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Dokumentu parakstīšana, preses konference vai paziņojums presei par pārrunu rezultātiem nav plānots, viņš papildina.

Iespējams, medijus informēs par galvenajiem sarunu rezultātiem, precizē Peskovs.

Iepriekš, Minskā tiekoties ar Krievijas premjeru Mihailu Mišustinu, Lukašenko norādīja, ka gaidāmajā vizītē pie Putina iecerējis "uzlikt punktus uz "i" jutīgos starpvalstu jautājumos".

Peskovs iepriekš informēja, ka Putins un Lukašenko apspriedīs tirdzniecības ekonomiskos jautājumus, tostarp par Baltkrievijas parādiem Krievijai, energoresursu cenām un abu valstu integrāciju.

Lukašenko, kurš vēl pirms 9. augusta vēlēšanām savā retorikā mēdza izteikties pret Krieviju un apvainot Maskavu centienos "aprīt" Baltkrieviju un atņemt tās suverenitāti, pret sevi notiekošo plašo protestu kontekstā savu nostāju ir strauji mainījis. Prezidents ne vien sācis biedēt iedzīvotājus ar NATO un apgalvot, ka protestus valstī organizē no ārzemēm, bet tagad meties izrādīt draudzību Krievijai un pat piespēlēt opozicionāra Aleskeja Navaļnija indēšanas lietā.

Vēl gada sākumā, kad starp Minsku un Maskavu valdīja spriedze jautājumā par gāzes un naftas cenām, ka arī Baltkrievijas ciešāku integrāciju ar Krieviju, Lukašenko pret Kremli vērsa retoriku par Baltkrievijas suverenitātes apdraudējumu. Taču tagad viņš meklē atbalstu Krievijā.

Intervijā Krievijas žurnālistiem Lukašenko Putinu jau dēvēja par savu "vecāko brāli".

Kā atzīst vērotāji, Putins ir viņa vienīgā cerība uz atbalstu varas saglabāšanā. Taču arī pilnīga pakļaušanās Krievijai viņam nav garants par saglabātu ietekmi.

Baltkrievijā kopš 9. augusta prezidenta vēlēšanām, kurās 26 gadus valdījušais Lukašenko uzvarēja ar 80% balsu, nerimst protesti. Vēlēšanas Rietumos netiek atzītas par demokrātiskām un opozīcija tās rezultātus uzskata par viltotiem.

Medijos parādās arvien vairāk liecību par drošības iestāžu darbinieku vardarbību pret protestētājiem, kas īpaši izteikta bija protestu pirmajās dienās.

Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Baltkrievijas prezidents Aleskandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies, ka ielās iziet apreibinājušies un "aitas". "Nosmēķējušies, daudz piedzērušos, ar narkotikām – šausmas," viņš komentēja 9. augusta notikumus. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja prezidents.

Lukašenko savu attieksmi pret protestētājiem paudis arī visai radikālā veidā – staigājot apkārt bruņots ar triecienšauteni. Vērotāji skaidro, ka tā ir skaidra zīme – varu ar labu viņš neatdos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!