Foto: EPA/LETA

Organizētās noziedzības un korupcijas izpētes projekts (OCCRP) par 2021.gada cilvēku pasludinājis Baltkrievijas līderi Aleksandru Lukašenko, atzīstot viņa "nopelnus" organizētās noziedzības un korupcijas veicināšanā.

Pētniecisko žurnālistu konsorcijam nebija grūti izvēlēties šī gada uzvarētāju, lai gan pretendentu bija daudz - veseli 1167, kas ir jauns rekords.

Šī ir pirmā reize desmit gados, kad lēmums tika pieņemts vienbalsīgi.

"Tas bija īpaši labs gads korupcijai, bet Lukašenko izcēlās no pūļa," norādīja viens no OCCRP dibinātājiem Drū Salivans, kurš vada sešu žurnālistu un ekspertu grupu, kas izraugās "Gada cilvēku" korupcijas jomā.

Aizvadītā gada laikā Lukašenko nonācis mediju virsrakstos par valsts naudu nodošanu viņam tuvu stāvošiem oligarhiem, par aviokompānijas "Ryanair" pasažieru lidmašīnas pārtveršanu, lai aizturētu baltkrievu disidentu, par migrantu krīzes radīšanu uz Eiropas Savienības (ES) robežas ar Baltkrieviju, dezinformācijas izplatīšanu un meliem par viltus zālēm pret Covid-19.

Luīze Šellija no Džordža Meisona Universitātes sacīja, ka Lukašenko, spēlējot politiskās spēles ar migrantiem, kas ar viltus ieganstu atvilināti uz Baltkrieviju, ir sasniedzis jaunu cinisma un nežēlības līmeni.

Šellija, kura ietilpa grupā, kas izraudzījās "Gada cilvēku" korupcijas jomā, norādīja, ka Lukašenko "izmantojis Baltkrievijas valsts noziedzīgos un korumpētos tīklus, lai veicinātu masveida migrāciju, kas noveda pie izmisuma, vardarbības un bezgalīgas nežēlības".

Titulam "Gada cilvēks" korupcijas jomā bija izvirzīti arī bijušais Afganistānas prezidents Ašrafs Gani, Sīrijas diktators Baširs al Asads, Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans un bijušais Austrijas kanclers Sebastians Kurcs.

"Gani noteikti arī pelna apbalvojumu. Viņš bija elpu aizraujošs gan korupcijā, gan milzīgajā nekompetencē. Viņš pameta savu tautu, atstājot viņus nelaimē un nāvē, lai pats varētu dzīvot starp korumpētām bijušajām valsts amatpersonām morālajā atkritumu bedrē Apvienotajos Arābu Emirātos," sacīja Salivans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!