Foto: AFP/Scanpix
Baltkrievija cer "pārstartēt" attiecības ar Eiropas Savienību (ES), balstoties uz līdztiesību un savstarpēju cieņu, otrdien paziņojis šīs valsts prezidents Aleksandrs Lukašenko, pieņemot ES delegācijas Baltkrievijā vadītājas, Latvijas diplomātes Mairas Moras akreditācijas rakstu.

"Mūsu rietumu kaimiņiene - Eiropas Savienība - ir viena no mūsu svarīgākajām partnerēm tirdzniecībā, ekonomikā, kredītu un investīciju jomā, kā arī svarīgs moderno tehnoloģiju avots," viņa vārdus citē "Telegraf.by".

Kā izteicies Lukašenko, Baltkrievija un ES kopā garantē "drošu Eiropas reģiona aizsardzību no galvenajiem mūslaiku izaicinājumiem un draudiem - pārrobežu noziedzības, nelegālās migrācijas, cilvēku, ieroču un narkotiku tirdzniecības".

"Neticiet nekam, ko te raksta, - ka mēs ar kādu gatavojamies tirgoties, tirgoties ar tā dēvētajiem politieslodzītajiem. Ja mēs varam kaut ko darīt, lai atvieglotu viņu likteni, tai skaitā Eiropas Savienības interesēs, tad neslēpjam - to mēs izdarīsim, un izdarīsim no visas sirds," personiskā sarunā ar Mairu Moru paziņojis Baltkrievijas prezidents, kas tiek asi kritizēts par opozīcijas līderu un aktīvistu vajāšanu.

"Ticiet - mēs neesam tādā situācijā, ka mums kaut kur būtu jāskrien un jākrīt uz ceļiem," viņš piebildis, runājot par Baltkrievijas finansiālo situāciju, kas saasinājās jau šā gada sākumā, kad valsts budžets vairs nevarēja izturēt valsts sociālās politikas un paša Lukašenko pirms decembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām doto solījumu spiedienu.

Pēc prezidenta teiktā, Baltkrievija "izķepurosies bez citu palīdzības".

Kā ziņots, Latvijas diplomāte Maira Mora jūnijā tika iecelta par ES delegācijas vadītāju Baltkrievijā.

Mora Ārlietu dienestā strādā kopš 1992.gada. Viņa ir piedalījusies sarunās ar Krieviju par armijas izvešanu, strādājusi Latvijas delegācijā Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā Vīnē, kā arī bijusi Latvijas vēstniece Lietuvā un Baltkrievijā, par savu darbu saņēmusi augstus Lietuvas un Austrijas apbalvojumus. Viņa pārvalda vairākas valodas, arī baltkrievu valodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!