Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko otrdien paziņoja, ka viņam nav nodoma grozīt Rietumu nosodīto politiku un viņš varētu veikt pasākumus pret Baltkrievijai noteiktajām sankcijām, aizliedzot lidmašīnām pārlidot tās teritoriju.
Lukašenko savā gadskārtējā runā par stāvokli valstī noraidīja jebkādu dialogu ar opozīcijas partijām pēc marta vēlēšanām, kuras Rietumu galvaspilsētās kvalificēja kā manipulētas un kurās viņš atkārtoti tika ievēlēts prezidenta amatā.

Prezidents pauda pārsteigumu, ka viņa ministri nav veikuši atbildes pasākumus pret ASV un Eiropas valstu noteikto ieceļošanas aizliegumu viņam un citām amatpersonām.

Viņš arī nosodīja Kanādas un ASV atteikšanos uzpildīt degvielu lidmašīnai, kurā Baltkrievijas premjerministrs Sergejs Sidorskis devās vizītē uz Kubu.

"Lai viņi lido pār Baltijas valstīm vai Ukrainu. Mums jāslēdz galvenais pārlidojumu maršruts," parlamentam teica Lukašenko. "Varbūt mēs kaut ko zaudēsim, taču mums jāparāda, ka esam lepna tauta."

Lukašenko teica, ka Baltkrievija metīs juridisku izaicinājumu sankcijām, ko ES noteica pēc vēlēšanām, kurās viņš ieguva 83% vēlētāju balsu, bet viņa tuvākais sāncensis - tikai 6%.

"Kuram starptautisko konvenciju ietvaros ir tiesības ierobežot pārvietošanās brīvību?" viņš jautāja. "Vai tiesa ir nolēmusi, ka Lukašenko un Sidorskis ir noziedznieki? Nav tāda lēmuma."

Prezidents teica, ka viņam nav nodoma runāt ar opozīciju, kas pēc vēlēšanām sarīkoja bezprecedenta četru dienu demonstrācijas, pirms tās tika izklīdinātas.

Vairāk nekā 600 demonstrantu tika apcietināti uz 15 dienām. Pēc protestiem uz īsu laiku tika apcietināti opozīcijas līderi, arī Lukašenko galvenais sāncensis vēlēšanās Aleksandrs Miļinkevičs.

"Es esmu gatavs dialogam ar opozīciju, kuras mērķis ir aizstāvēt valsti un tās tautu. Šī nav opozīcija, tie ir idioti," viņš teica parlamentā, kurā opozīcija nav pārstāvēta. "Kāds var būt dialogs, ja viņi aicina noteikt ekonomiskās sankcijas Baltkrievijas tautai?"

Baltkrievijas prezidents, kura runa šoreiz bija neparasti īsa un ilga tikai pusstundu, joprojām ir populārs vēlētāju vidū, kuri baidās no šķietamās nestabilitātes citās bijušajās padomju republikās.

"2004.gada parlamenta vēlēšanas un prezidenta vēlēšanas neapšaubāmi pierādīja, par ko nobalsoja tautas vairākums," viņš teica parlamentā. "Tas bija uzticības apliecinājums ne vien prezidentam, bet arī visai varas sistēmai."

Viņš arī teica, ka labprāt redzētu politisku partiju, kas atbalsta administrāciju, taču nebūs tās dibināšanas iniciators.

"Tas nenozīmē, ka Lukašenko piekāpjas tā dēvētajai Rietumu stila demokratizācijai," viņš sacīja. "Man nav vajadzīga politiskā vai cita varas bāze. Es stingri paļaujos uz tautu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!