Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko izteicis savas domas par balti-sarkan-balto nacionālo karogu, ko protestos izmanto opozīcija un ar Lukašenko varu neapmierinātie.

Kā ziņo "Telegram" kanāls "Puļ Pervogo", Lukašenko par karogu izteicās, komentējot savu prezidenta zvēresta došanu pie šī karoga pēc pirmās ievēlēšanas 1994. gadā.

Viņš skaidro, ka tolaik tāds bija spēkā esošais karogs un citādi rīkoties viņš nevarēja.

Pēc Lukašenko nākšanas pie varas 1995.gadā tika sarīkots starptautiski neatzīts referendums, kurā Lukašenko panāca ne vien prezidenta pilnvaru paplašināšanu, bet arī padomju laika simbolu atgriešanu un oficiālu statusu krievu valodai. Tad arī ieviests pašreizējais Baltkrievijas karogs – viegli modificēts Baltkrievijas PSR karogs ar izņemtu sirpi un āmuru.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Par to, ka Baltkrievijā joprojām tiek uzturēts PSRS uzvaras kults, "Delfi" jau rakstīja 2016. gadā. Reportāža no Baltkrievijas šeit.

"Tauta izteicās par šo simboliku. Bet tas karogs [balti-sarkan-baltais], jūs jau redziet: Ādolfa Hitlera portreti un apkārt karājas balti-sarkan-balti karogi," Lukašenko citē "Telegram" kanāls.

Iepriekš Baltkrievijas Aizsardzības ministrs izteicās, ka protestētāji iet ar karogu "zem kura fašisti organizēja baltkrievu, krievu, ebreju un citu tautu masu slepkavības".

Vienīgā līdzība starp baltkrievu nacionālo un nacistu karogiem ir divas no izmantotajām krāsām. Nacistiskā Vācija izmantoja sarkanu karogu, kura centrā baltā aplī atradās melna svastika.

Balti-sarkan-balto karogu pirmo reizi 1917. gadā izmantoja baltkrievu nacionālās kustības pārstāvji. Balti-sarkan-baltas lentes kā atpazīšanas zīmi Pirmā pasaules kara laikā sāka nēsāt baltkrievu tautības karavīri.

Šis karogs kļuva par 1918. gadā dibinātās Baltkrievijas Tautas Republikas simbolu.

1991. gadā pēc PSRS sabrukuma balti-sarkan-baltais kļuva par neatkarīgās Baltkrievijas karogu. Tā tas bija līdz 1996. gada referenduma sarīkošanai.

Pēc tam karogs kļuva par opozīcijas simbolu un ar jaunu sparu guvis popularitāti pašreiz notiekošo protestu laikā. Savukārt no cilvēku liecībām dzirdams, ka Lukašenko režīma likumsargi īpaši vēršas pret šī karoga vai pat tikai krāsu salikuma apģērbā izmantotājiem.

Visā Baltkrievijā kopš 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām nerimst plaši protesti pret Lukašenko. Opozīcija uzskata, ka oficiālie vēlēšanu rezultāti (80% par Lukašenko) ir viltoti, protestētāji pieprasa viņa atkāpšanos.

Pret protestētājiem varasiestādes pirmajās dienās vērsās ar brutālu spēku un vardarbību, kas šokēja un saniknoja cilvēkus Baltkrievijā un citās valstīs. Nerimstošajiem protestiem ar streikiem pievienojušies dažādu valsts uzņēmumu un rūpnīcu darbinieki.

Varasiestādes un pats Lukašenko gan neizrāda nekādu vēlēšanos piekāpties un valstī notiekošajā vaino ārējus spēkus, kas organizējot un apmaksājot nemierus valstī, kā arī biedē ar NATO.

Lukašenko savu attieksmi pret protestētājiem paudis arī visai radikālā veidā – staigājot apkārt bruņots ar triecienšauteni. Vērotāji skaidro, ka tā ir skaidra zīme – varu ar labu viņš neatdos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!