Foto: Sputnik/Scanpix
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko licis drošības struktūrām "nekavējoties" tikt skaidrībā ar kaujiniekiem, kas piedalījušies karadarbībā Ukrainas austrumos.

"Daži tā dēvētie drosmīgie ļaudis, kas karojuši Donbasā, jau pozē ar ieročiem Minskā. Mūsu attieksmi pret šiem karotājiem, kas cīnījušies Ukrainā vienā vai otrā pusē, jūs ziniet. Tāpēc nekavējoties tieciet skaidrībā kopā ar miliciju un Valsts drošības komiteju. Valstī nedrīkst būt nekādu pozētāju, nekādu kaujinieku," Lukašenko teikto citē ziņu aģentūra BelTA.

Lukašenko arī agrāk mudinājis "tikt skaidrībā" ar pašu valsts pilsoņiem, kas devušies karot uz Donbasu.

"Likumdošanas līmenī mēs esam pieņēmuši lēmumu - ja tu esi devies karot, tātad nogalināt, - nav svarīgi, kurā pusē, Donbasa pusē vai pret to, - tad mēs no tevis pieprasīsim atbildību," prezidents sacīja vēl septembra sākumā.

Viņš solīja brīvprātīgajiem "parādīt" tā, ka viņi "kūleņos atpakaļ līdz Ukrainai, bet cauri Ukrainai Melnajā jūrā, bet varbūt pat tālāk".

Lukašenko arī brīdināja, ka no Ukrainas dienvidaustrumiem Baltkrievijā nokļūst ieroči, munīcija un narkotikas.

Pirms gada mediji ziņoja par veselu nometni, kur baltkrievi tiek apmācīti pirms došanās uz Donbasu.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienības, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!