Foto: AFP/Scanpix

Baltkrievijas autoritārais līderis Aleksandrs Lukašenko ierosinājis izmaiņas konstitūcijā, kas piešķirtu prezidentam tiesisko imunitāti un ierobežotu prezidenta pilnvaru termiņu, kā arī veiktu konstitucionālo pilnvaru pārdali, nostiprinot Visbaltkrievijas Tautas asamblejas lomu.

Lukašenko pavēstīja, ka par šīm izmaiņām, par ko šodien pirmo reizi vēstīja Baltkrievijas valsts ziņu aģentūra "BelTA", 2022.gada februārī tiks rīkots referendums.

Viņa oponenti uzskata šo mēģinājumu grozīt konstitūciju par manevru, lai palīdzētu Lukašenko noturēties pie varas.

Ierosinātie grozījumi aizliedz ievēlēt par prezidentu ikvienu, kas uz laiku atstājis valsti, un šķiet, ka šīs izmaiņas ir tieši vērstas pret opozīcijas locekļiem, kuri vairs neatrodas Baltkrievijā.

Viens no ierosinājumiem arī paredz nomainīt konstitūcijas pantu, kurā teikts, ka valsts ir neitrāla, ar pantu, kurā teikts, ka valdība nedrīkst ierosināt militāru agresiju.

"Prezidentu uz pieciem gadiem tiešā veidā ievēl Baltkrievijas tauta, pamatojoties uz vispārējām, brīvām, vienlīdzīgām un tiešām tiesībām balsot aizklātā balsojumā. Viena persona nevar būt par prezidentu ilgāk par diviem pilnvaru termiņiem," teikts Lukašenko ierosinājumos.

Lukašenko pašreiz atrodas prezidenta amatā sesto termiņu pēc kārtas. Viņa ierosinājumos nav teikts, vai viņam būs atļauts vēlreiz kandidēt uz prezidenta amatu.

Tā kā Baltkrievijas parlamentā dominē Lukašenko atbalstītāji, eksperti apšauba, vai šie labojumi konstitūcijā atnesīs kādas reālas pārmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!