Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien, 23. septembrī, paziņojis, ka valstij piederošajās rūpnīcās atklāti darbinieki, kas slepeni strādājuši Rietumu labā, kaitējot viņa vadītajam režīmam.

Tikmēr cilvēktiesību aktīvisti iepriekš pavēstījuši, ka aizturēti 14 mākslīgā mēslojuma rūpnīcas "Grodno Azot" darbinieki.

"Grodno Azot" ir viens no uzņēmumiem, kas pakļauts Rietumu sankcijām, kuras tika ieviestas, reaģējot uz vardarbīgo pagājušā gada protestu apspiešanu.

Lukašenko nevienu konkrētu uzņēmumu gan nav nosaucis, kā arī nav sniedzis nekādus sīkākus paskaidrojumus par notiekošo. Sanāksmē, kurā viņš nācis klajā ar šiem paziņojumiem un par kuru vēsta valdības kontrolētā aģentūra BELTA, autoritārais līderis nav arī piesaucis nevienu konkrētu rietumvalsti, kas būtu iesaistīta šajā lietā.

Viņš vienīgi piebildis, ka minētie darbinieki esot nodevuši Rietumiem informāciju par to, kā Baltkrievijas valdība novērš sankciju izraisītās sekas.

"Man ir informācija, ka dažviet joprojām ir daži nelieši un ka tie nosprauduši sev mērķi informēt Rietumus par to kā [rūpniecības ministrs Pjotrs] Parhomčiks un [vicepremjers Jurijs] Nazarovs cenšas apiet sankcijas," izteicies Lukašenko. "Viņi faktiski spiego un nodod informāciju."

Autoritārais līderis uzsvēris, ka spiegošanā pieķertie ir jāsoda.

Varasiestādes pagaidām nav komentējušas aizturēšanas, par kurām ziņo cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Vjasna 96". Kā vēsta aktīvisti, aizturētie šobrīd atrodas Valsts drošības komitejas (VDK) aizturēšanas izolatorā.

Lukašenko norādījis, ka rūpnīcās strādājošie "spiegi" esot "cilvēki, kas par Rietumu speciālo dienestu naudu apzināti kaitē mūsu ekonomikai, kā arī mūsu valstij".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!