Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Līdzšinējais Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pirmdien apsolījis nodot "tautas apspriešanai" jaunās konstitūcijas projektu, kas šobrīd tiekot intensīvi gatavots, piedaloties arī Konstitucionālās tiesas tiesnešiem.

Lai gan sīkāk viņš nav paskaidrojis, kādas pārmaiņas varētu nest jaunais pamatlikums, Lukašenko atzinis, ka pašreizējai Baltkrievijas politiskajai iekārtai piemītot autoritārs raksturs un ka viņš esot gatavs veidot sistēmu, kas nebūtu atkarīga no prezidenta personības, vēsta valstij piederošā aģentūra BELTA.

Lukašenko norādījis, ka jaunās konstitūcijas izstrādē viņš piesaistījis arī Augstākās tiesas priekšsēdētāju, kurš pārstāv "pašu neatkarīgāko" tiesu sistēmu. Iepriekš Lukašenko izteicies, ka jaunu vēlēšanu sarīkošanai viņš varētu piekrist vienīgi tad, ja tiktu pieņemta jauna konstitūcija. Vienlaikus viņš izteicis šķietamu gatavību pārskatīt prezidenta pilnvaras. Tomēr autoritārais līderis noraidījis iespēju atgriezties pie 1994.gada konstitūcijas, kas noteica daudz plašākas pilnvaras parlamentam, jo tā būtu "došanās atpakaļ".

Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kas ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Arī Eiropas Savienība vēlēšanu rezultātus neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!