Foto: Sputnik/Scanpix

Lietuvai un Baltkrievijai kopīgi jādomā, kā ekspluatēt Astravjecas atomelektrostaciju (AES), ceturtdien paziņojis Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, vēsta Baltkrievijas oficiālā informācijas aģentūra BELTA.

"Nesen tiekoties ar aizbraucošo Lietuvas vēstnieku, es viņam teicu - beigsim šo stīvēšanos, beigsim atomstacijas jautājumā uzbrukt viens otram - jūs uzbruksiet mums, bet mēs atkausimies. Padarīsim to [Astravjecas AES] kopīgu tajā ziņā - viņiem [Lietuvai] tagad ir elektrības deficīts -, ka mēs pēc normālām, pieņemamām cenām piegādāsim jums elektrību," sacīja Lukašenko Vitebskas apgabala Braslavas rajona apmeklējuma laikā.

"Mēs tagad ņemam pie sevis cilvēkus, kuri Ignalinas stacijā palikuši bez darba, - stacija ir slēgta. Mēs piesaistīsim šos cilvēkus darbam pie mums. Viņi mums nebūs sveši cilvēki," teica Baltkrievijas prezidents.

"Domāsim kopā, kā ekspluatēt šo staciju, nevis stāvēt pieri pret pieri un rādīt vienam uz otru ar pirkstiem," viņš mudināja.

Lukašenko pauda viedokli, ka "kņada ap Baltkrievijas atomelektrostacijas celtniecību ir parasta konkurence, politizācija - īpaši pirms vēlēšanām - un muldēšana".

"Lūk, nesen Ignalinas stacijā notika ugunsgrēks. Daudzi pat par to nezina. Kāpēc? Mēs no tā netaisām katastrofu. Ja vajadzīga palīdzība, mēs palīdzēsim. Taču viņi paši tiek galā ar šo incidentu, kurš ir daudz nopietnāks nekā pie mums. Mēs par to nekliedzam," piebilda Baltkrievijas prezidents.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas - Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Neres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai. Arī no Latvijas robežas šo kodolspēkstaciju šķirs tikai aptuveni 110 kilometri.

Lietuvu satrauc neatbildētie jautājumi par to, kā tiks veikta izlietotās kodoldegvielas un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošana un kā tiktu nodrošināta Viļņas evakuācija iespējamas kodolavārijas gadījumā.

Lietuva 28. jūlijā iesniedza notu Baltkrievijai saistībā ar Astravjecas AES būvniecības gaitā notikušo incidentu ar reaktora korpusu, kurš nogāzies no vairāku metru augstuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!