Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko piektdien paziņoja, ka Minska ir apmierināta ar dalību Eiropas Savienības (ES) samitā, kura mērķis bija stiprināt attiecības ar bijušās PSRS valstīm.

"Mēs dabūjām to, uz ko bijām cerējuši," komentējot ceturtdien Prāgā oficiāli uzsākto tā saukto ES Austrumu partnerības iniciatīvu, sacīja Lukašenko. "Šis projekts ir nepieciešams. (..) Kāpēc mums būtu jāatsakās no partnerības ar mūsu kaimiņiem? Tas ir izdevīgs, saprātīgs projekts," viņš teica.

Minsku samitā pārstāvēja Baltkrievijas vicepremjers, jo sāka izplatīties baumas, ka iespējamā Lukašenko dalība galotņu sanāksmē radījusi domstarpības ES dalībvalstu vidū.

Piektdienas izteikumi iezīmē Lukašenko iepriekšējās nostājas mīkstināšanu. Vēl šonedēļ Baltkrievijas līderis visai atklāti pauda neapmierinātību ar samita sagatavošanas gaitu.

"Ir tarifi, tirdzniecības barjeras, caur kurām mums jāizlaužas. Cenas, piemēram, traktoriem tiek dubultotas," uzsvēra Lukašenko. "Vai nav saprātīgi izveidot ar ES brīvās tirdzniecības zonu. Atbrīvojoties no muitas nodevām, mēs varam kļūt tikai bagātāki," viņš teica.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!