Foto: AFP/Scanpix
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pirmdien paziņojis, ka neizslēdz iespēju ārkārtējos gadījumos ieviest valstī konstitucionālo kārtību ar armijas palīdzību, vēsta Baltkrievijas ziņu aģentūra BELTA. Šādu domu viņš izteicis, uzrunājot vienu no Baltkrievijas Bruņoto spēku inženierbrigādēm.

"Ja situācija būtu pavērsusies tā, ka valstij rastos reālas briesmas, es būtu izšķīries iesaistīt Bruņotos spēkus. Paldies Dievam, šoreiz tas nebija vajadzīgs," viņš izteicies, runājot par opozīcijas protestu apspiešanu Minskā pēc 19.decembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām.

"Ja kādās neprātīgās galvās rosās domas, ka mēs savu zemi un valsti varam vienkārši nomest kādam pie kājām, es lūgtu nomierināties un padomāt," viņš piebildis. "Šobrīd uz mums tiek izdarīts spiediens, mēs tiekam baidīti ar ekonomiskajām sankcijām. Ja kāds grib panākt, lai Baltkrievija kļūtu par otru Čečeniju Rietumos, tas būs sarežģītāk nekā pašā Čečenijā," piebildis Lukašenko.

"19.decembra notikumi lieku reizi apliecinājuši, ka pret mūsu valsti tika organizēta īsta sazvērestība, ko sponsorēja ārvalstu speciālie dienesti, bet melnstrādnieku loma tajā bija atvēlēta vietējiem politiskajiem "vadoņiem"," sacījis Baltkrievijas līderis.

"Pati tauta pat nenojauta par viņu vētraino darbošanos - it kā Baltkrievijas interesēs. Un arī jūs, zinoši armijas cilvēki, un pat es pats nevarēju nojaust, ka mūsu "vadoņi" var aiziet tik tālu, lai gan es, tāpat kā milicija un karavīri, biju gatavs uz jebkādu iznākumu. Un ja mēs nebūtu gatavi? Šī mūsu tikšanās ar jums vienkārši vairs nenotiktu. Šķiet, nekas neliecināja, ka tā var būt. Tas lieku reizi norāda, ka mums jābūt lepniem par savu stabilitāti un mieru un katram gadījumam jātur pulveris sauss. Tā ir tīri militāra mācība," viņš izteicies.

Pēc Lukašenko teiktā, daļa naudas nemieru rīkošanai nākusi no Vācijas un Polijas un plūdusi arī caur citām valstīm, tur arī izstrādātas programmas varas gāšanai Baltkrievijā. "Mēs nosargājām Baltkrievijas konstitucionālo iekārtu, labklājību un neatkarību", paziņojis prezidents.

"Savu zemi mēs aizstāvēsim ar visiem iespējamajiem līdzekļiem un resursiem. Mēs nežvadzinām ieročus - bet arī šīs mantas mums netrūkst," uzsvēris Lukašenko. "Mēs izturēsim jebkādu spiedienu, arī politisko."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!