Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pret Baltkrieviju ir vērsts hibrīdais karš, bet nav zināms, no kuras puses tas nāk, ceturtdien apgalvoja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, kurš šonedēļ gaidāmajās vēlēšanās sesto riezi pretendē uz valsts vadītāja krēslu.

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu galvenā diena ir 9. augusts, bet jau no 4. augusta notiek iepriekšējā balsošana. Galvenie opozīcijas kandidāti vēlēšanām nav pielaisti, bet varasiestādes ziņoja par 33 Krievijas algotņu aizturēšanu, kuri grasījušies rīkot nekārtībās un teroraktus vēlēšanu laikā.

Par dažādiem draudiem valsts drošībai vai kandidātam Lukašenko iepriekš ticis ziņots pirms katrām prezidenta vēlēšanām kopš 1994. gada.

Vēl 4. augustā Lukašenko paziņoja, ka saņemta informācija par vēl vienu kaujinieku grupu valsts dienvidos.

Taču ceturtdien, runājot par drošības pasākumiem priekšvēlēšanu laikā, prezidents paziņoja, ka nezina, no kurienes nāk un ar kāda veida apdraudējumiem valsts saskaras.

"Mēs nezinām, uz ko viņi ir spējīgi. Mēs pat nezinām, kas viņi ir. Vai tie ir amerikāņi ar NATO, vai no Ukrainas mūs kāds spiež, vai tie ir austrumu brāļi, kas mūs tik stipri "mīl" – mēs pat nezinām," Lukašenko citēts prezidenta preses dienesta paziņojumā.

"Rit hibrīdais karš pret Baltkrieviju un mums ir jāgaida netīri triki no jebkuras puses, ko, starp citu, mēs arī darām," uzsvēra Lukašenko.

Autoritārais līderis informēja, ka jau ir aizturēti daudzi ļaudis, kas vēlējās destabilizēt situāciju valstī. Turklāt runa nav tikai par jau notvertajiem privātās militārās kompānijas algotņiem, papildināja prezidents.

Lukašenko brīdina, ka ir zināmi šo ļaužu ar netīrajiem nodomiem uzvārdi, adreses, paroles un tikšanās vietas. "Dažus aizturēja ar amerikāņu pasēm, precētus ar amerikānietēm, strādājošus [ASV] Valsts departamentā. Bet ar bajonetēm gatavībā tos aizstāv Krievijas vadītāji," klāstīja prezidents.

Turklāt visu nosaka nauda, nevis provokatoru valstiskā vai politiskā piederība, secina līderis.

Tiesībsargājošajām iestādēm ir jāsadarbojas ar iedzīvotājiem, lai nepieļautu situācijas destabilizāciju un identificētu aizdomīgus indivīdus, uzsver Lukašenko, turpinot skaidrot, ka ļaužu ziņojumi ir ļāvuši "aizturēt visus".

"Kuru atrada mežā, kuru izvilka no grīdlīstes apakšas. Tikai pateicoties cilvēku ziņojumiem," Lukašenko teikto citē laikraksts "Zvjazda".

Opozīcija un Lukašenko kritiķi prezidena runas par draudiem pirms vēlēšanām uzskata par politisku gājienu, lai radītu apdraudējuma sajūtu, diskreditētu opozīciju, un pretstatītu sevi kā drošības garantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!