Foto: AFP/Scanpix
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko nosaucis par nepieņemamām Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) prasības aizdevuma saņemšanai.

"Zināt, līdz kam ir aizgājuši viņi - ekonomisti, finansisti? Viņi jau pieprasa politieslodzīto atbrīvošanu. Kāda gan tam ir saistība ar SVF? Jūs taču nodarbojaties ar finansēm un ekonomiku. Bet viņi kā pirmo punktu izvirza šo prasību," piektdien paziņoja Lukašenko.

"Nu, rau, atklāja viņi [SVF] savu patieso seju," teica Lukašenko.

"Braukā te ar prasībām atbrīvot ieslodzītos, bet, no otras puses, runā par tiesu sistēmas neatkarību," sūkstījās Baltkrievijas prezidents. "Kāda gan te neatkarība, ja jūs man prasāt iejaukties tiesas kompetencē un pieņemt lēmumus?" retoriski jautāja Lukašenko.

"Nekādas demokrātijas tur [Rietumos] nav, viņiem jāpamācās demokrātija no baltkrieviem," paziņoja Lukašenko, skaidrojot, ka "kāda gan var būt demokrātija, ja viņi sabombardēja veselu valsti - Lībiju? Par kādu demokrātiju var būt runa, ja viņi izmanto brīdi, kad mums radušās problēmas valūtas tirgū, bet viņi mēģina mūs piebeigt".

"Visi šobrīd jau sajutuši asins smaku: lūk, baltkrievi uz ceļiem un viņu vajag piebeigt, tautu pakļaut, uzņēmumus sagrābt, kaut kādu ārvalstu valūtu ieviest," klāstīja Lukašenko, uzsverot, ka tas "neizdosies, tas nenotiks". "Mēs saglabāsim savu suverenitāti un neatkarību, lai ko tas arī nemaksātu," viņš pauda savu pārliecību.

Viņš arī uzsvēra, ka plānu par stabilizāciju valūtas tirgū plānu Baltkrievija ieviesa "ne jau SVF rekomendāciju dēļ". "Šo plānu mēs izvēlējāmies paši un ir lieliski, ka šur tur tas sakrīt ar SVF rekomendācijām. Ko gan mums pārmet?" teica Lukašenko.

"Mums ir plāns un virknē jautājumu tas sakrīt ar SVF. Ja tas sakrīt, SVF tas jāatzīst un jāpalīdz. Ja negrib palīdzēt, tad lai vismaz smadzenes mums nepūderē," paziņoja Baltkrievijas prezidents.

"Mēs vienmēr esam darījuši to, ko darām tagad," viņš teica, atgādinot par privatizāciju. "Mēs, ko, neko neprivatizējam? Privatizējam. Bet mums ir sava privatizācijas sistēma, mums nav šokējoša, vienlaicīga privatizācija, ko mums piedāvā Rietumi un daļēji arī Krievija," skaidroja Baltkrievijas prezidents, uzsverot, ka "reformēsim, privatizēsim, bet mūsu pašu valsts interesēs".

Viņš norādīja, ka "no mums grib, lai vienā brīdī uztaisām tirgus ekonomiku". "Tā, mēs visi dzīvojam pēc tirgus noteikumiem, jo nekas jau netiek tāpat vien padots. Mums jāstiprinās, lai izdzīvotu un dzīvotu tā, kā visi mums apkārt," teica Lukašenko.

Baltkrievija, kas devalvējusi savu nacionālo valūtu Baltkrievijas rubli, vasaras sākumā lūdza starptautisku palīdzību, lai segtu savu milzīgo maksājumu konta deficītu, kas pērn sasniedza 16%. Tomēr ārējās palīdzības saņemšanu sarežģī autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko īstenotie opozīcijas apspiešanas pasākumi un nevēlēšanās pārveidot plānveida ekonomiku par tirgus ekonomiku. Lēš, ka Baltkrievija no SVF varētu aizņemties 3,5-8 miljardus ASV dolāru (1,7-3,9 miljardus latu).

Likmju celšana ir viens no SVF ierosinātajiem pasākumiem, lai normalizētu situāciju Baltkrievijas tautsaimniecībā. SVF arī mudina Minsku noteikt brīvi peldošu Baltkrievijas rubļa kursu un iesaldēt darba algas valsts sektorā, kā arī īstenot savā ekonomikā strukturālas izmaiņas, ja tā vēlas dabūt SVF aizdevumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!