Foto: AP/Scanpix/LETA

Aleksandrs Lukašenko, kurš nesen nāca klajā ar paziņojumu, ka Baltkrievijas dienesti kopā ar Krievijas kolēģiem novērsuši atentātu pret baltkrievu diktatoru, atklājis šīs sazvērestības detaļas.

Jāatzīmē, ka Lukašenko, kurš pie varas Baltkrievijā ir kopš 1994. gada, ik pa laikam ir nācis klajā ar paziņojumiem par dažādiem draudiem un sazvērestībām, par kurām bieži vien netiek sniegti nekādi vai ticami pierādījumi. Par pirmo atentāta mēģinājumu pret sevi Lukašenko ziņoja jau 1994. gadā vēlēšanu kampaņas laikā. Tolaik drošības iestādes uzbrukuma faktu gan nekonstatēja.

Jaunākais paziņojums par novērstu atentātu pret Lukašenko un viņa ģimeni izskanēja 18. aprīlī. Tagad Lukašenko atklājis it kā plānotā uzbrukuma detaļas, ziņo oficiālā aģentūra "Belta".

Lukašenko žurnālistiem pastāstīja, ka sazvērnieki izstrādājuši trīs viņa nogalināšanas scenārijus.

Vispirms pašpasludināto prezidentu plānots nogalināt 9. maija militārās parādes laikā, taču no šīs idejas sazvērnieki atteikušies, jo "kaut ko tādu realizēt Baltkrievijā ir sarežģīti".

Pēc tam nolemts Lukašenko nogalināt, apšaudot viņa kortežu ar granātmetējiem. Turklāt granātmetēji jau iegādāti un ievesti Baltkrievijā, apgalvo Lukašenko. Taču kortežs pārvietojas ātri un iespēja trāpīt automašīnai šādos apstākļos ir ļoti zema, tāpēc arī šis plāns atmests, viņš skaidro.

Savukārt trešais scenārijs paredzējis uzbrukt līdera ārpilsētas rezidencei. Rezidences un Lukašenko iznīcināšanai iedalīti 10 miljoni ASV dolāru. Vēl miljons dolāru atvēlēts snaiperim, neprecizējot detaļas, uzsver Lukašenko.

Informācijas vākšanai no Lukašenko tuvākā loka piesaistīts politologs Aleksandrs Feduta, raksta "Belta". Feduta deviņdesmitajos gados bija Lukašenko preses sekretārs, bet 2005. gadā kļuva par Lukašenko pirmās politiskās biogrāfijas autoru. Pēc tam Feduta pārgāja opozīcijā. Aprīļa vidū viņu aizturēja Krievijā un izveda uz Baltkrieviju.

Starp sazvērniekiem bijis kāds specdienestu darbinieks, kurš uzdevies par ģenerāli un palīdzējis atmaskot šo shēmu, apgalvo Lukašenko. Caur šo viltus ģenerāli sazvērnieki cerējuši izvest ielās armiju un bloķēt Minsku. Tas novestu pie sadursmēm ar OMON, Iekšlietu karaspēku un VDK, un sāktos "pats briesmīgākais un karstākais pilsoņu karš, kāds nav bijis nevienā valstī".

Tāpat, kā apgalvo Lukašenko, sazvērnieki plānojuši atslēgt Minskas energosistēmu. Tas viss plānots ar nolūku uz diennakti tikt pie varas un lūgt NATO spēku ievešanu. Savukārt NATO spēki tiktu izvietoti pie austrumu robežas, kas būtu pirmais solis iebrukumam Krievijā.

Pagājušajā nedēļā Baltkrievijas Valsts drošības komiteja (VDK) paziņoja, ka Baltkrievijā plānots apvērsums un atentāts pret Lukašenko un viņa ģimeni. Aizdomās par to Maskavā tika aizturēts baltkrievu politologs Aleksandrs Feduta un ASV dzīvojošs baltkrievu advokāts Jurijs Zenkovičs. Operācija notika sadarbībā ar Krievijas Federālo drošības dienestu (FDD). Aiz šiem plāniem stāvējuši ASV specdienesti, paziņoja Lukašenko.

Baltkrievijā pagājušā gada augusta sākās plaši tautas protesti pret prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu, kas ļāva Lukašenko palikt amatā uz sesto prezidentūras termiņu. Protesti tika apspiesti ar brutālu spēku un notiek vēršanās pret režīmam nelojāliem cilvēkiem.

Savukārt Lukašenko līdz ar plašajiem protestiem atbalstu meklēja Krievijā un sāka izteikt apgalvojumus par Rietumu un NATO plāniem destabilizēt situāciju Baltkrievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!