Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas diktators, par kura veselības stāvokli tiek spekulēts kopš 9. maija, patiešām ir slims, taču viņa stāvoklis nav tāds, lai "izsistu viņu no ierindas uz ilgu laiku", apstiprinājis Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Jusovs.

"Vecums, stress, kaitīgs darbs. Jā, slimo," Jusova teikto citē portāls "Liga". Lukašenko slimība gan neesot pārāk nopietna.

"Es domāju, ka tā nav tā stadija, kas izsitīs no ierindas uz ilgu laiku. Galu galā šeit likmes jāliek nevis uz veselību, bet daudz sarežģītākiem ģeopolitiskiem procesiem," viņš skaidro.

Jusovs lēš, ka Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam nav rīcības plāna Lukašenko nāves gadījumam: "Es domāju, ka tā būs krīzes situācija."

Spekulācijas par 68 gadus vecā Lukašenko veselības stāvokli sāka izplatīties 9. maijā, kad diktators Krievijas Uzvaras dienas svinībās Maskavā parādes laikā izskatījās nevesels un ar pārsēju uz labās rokas. Viņš arī nepiedalījās pusdienās kopā ar Putinu un citu NVS valstu līderiem.

Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Pēc tam 14. maijā Lukašenko neieradās Valsts karoga, ģerboņa un himnas dienas svinībās, kur citus gadus viņš uzstājās ar uzrunu.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska paziņoja, ka, izskanot baumām par Lukašenko veselības stāvokli, ir jābūt gataviem jebkādam scenārijam.

15. maijā diktatora "Telegram" kanāls "Pul Pervogo" pirmo reizi kopš 9. maija izplatīja diktatora foto, apgalvojot, ka līderis apmeklējis Gaisa spēku komandpunktu. Šajā fotogrāfijā apsaitēta bija diktatora kreisā roka. Savukārt publicētā video Lukašenko balss izklausījās neparasti aizsmakusi.

Foto: AP/Scanpix/LETA

Lukašenko pie varas Baltkrievijā ir kopš 1994. gada, kad pirmo reizi uzvarēja prezidenta vēlēšanās. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, kuram tostarp tiek izmantota Baltkrievijas teritorija un infrastruktūra, aktuāls ir jautājums, cik neatkarīgs Lukašenko un Baltkrievija ir no Maskavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!