Foto: AP/Scanpix

Savu nacionālo interešu aizsardzības nolūkos Minska optimizēs savu dalību ar Krieviju saistītos projektos, kā arī nepacietīs spiedienu no Kremļa puses, paziņoja Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko.

"Mēs tagad ļoti uzmanīgi analizējam mūsu dalību, pirmkārt Eirāzijas ekonomiskajā savienībā (EES). Tiek pārkāpts viss, par ko vienojāmies," Lukašenko teikto tikšanās laikā ar Baltkrievijas un Krievijas Savienības valsts sekretāru Grigoriju Rapotu citē Baltkrievijas oficiālā aģentūra BELTA.

Foto: Reuters/Scanpix

"Mums ir skaidri jāizlemj: vai mēs virzāmies uz integrācijas padziļināšanu, vai nē. Un pats galvenais: mēs pildīsim noslēgtos līgumus, vai nē? Lūk, tas mums ir galvenais jautājums," papildinājis prezidents.

Tāpat Lukašenko kritizēja Krieviju par nevēlēšanos samazināt piegādātās gāzes cenu un apsūdzēja Krieviju spiediena izdarīšanā.

"Mēs muļļājamies jau vairākus mēnešus, nespējot vienoties par gāzes cenu. Saistībā ar to Krievija samazināja naftas piegādes Baltkrievijai. Mēs to uztveram kā spiedienu pret Baltkrieviju, bet spiedienu es necietīšu, un baltkrievi arī," tikšanās laikā uzsvēris Lukašenko.

Foto: Reuters/Scanpix

Iepriekš parlamenta vēlēšanu dienā 11. septembrī Lukašenko žurnālistiem paziņoja, ka ar Krieviju ir izdevies vienoties par gāzes cenu un parāda norakstīšanu. Taču jau pēc dažām dienām tapa zināms, ka sarunās nekāds kompromiss nav panākts.

Tāpat prezidents tikšanās laikā ar Rapotu atgādināja, ka ir problēmas ar baltkrievu preču piegādēm uz Krieviju.

Foto: AP/Scanpix

"Saprotams, kad mēs uz Krievijas Federāciju piegādājam kvalitatīvas preces par pieņemamām cenām, mēs sitam pa kabatu Krievijas lauksaimniecības oligarhiem. Viņi izdara spiedienu uz valdību, bet valdība dod komandu "fas" dažāda veida ierēdņiem no Rosseļhoznadzor un tā tālāk... Jau apnicis, ir jau par daudz. Tā turpināt vairs nevaram," paskaidroja baltkrievu līderis.

Prezidents atzīmē, ka Krievija periodiski bloķē baltkrievu preču piegādes, turklāt par “nekvalitatīvām” Krievijas ierēdņu uzskatā tiek atzītas arī tās pārtikas preces, kuras bez problēmām iepērk Eiropas Savienībā (ES).

Samazinās iekšzemes kopprodukts

Periodā no janvāra līdz augustam valsts iekšzemes kopprodukts ir sarucis par trim procentiem, salīdzinot ar tādu pašu periodu iepriekšējā gadā, atsaucoties uz "Belstat" datiem, ziņo raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Foto: Sputnik/Scanpix

Baltkrievijas premjers Andrejs Kobjakovs to skaidroja galvenokārt ar Krievijas naftas piegāžu kritumu Baltkrievijas naftas pārstrādes uzņēmumiem.

Saskaņā ar oficiāliem datiem Baltkrievija apcirpto piegāžu dēļ jūlijā par 37,6 % samazināja naftas un naftas produktu eksportu, salīdzinot ar jūnija apjomu.

Tieši jūlijā Krievija nolēma samazināt naftas piegādes saistībā ar Minskas apstrīdēto parādu par Krievijas gāzi un nepildītajām saistībām par naftas produktu piegādi Krievijas tirgum, raksta BBC.

Tikmēr arī melnā zelta produktu piegādes Krievijas tirgum Minska apstrīd. Baltkrievi apgalvo, ka saskaņā ar līgumu tiem ir tiesības benzīnu un dīzeļdegvielu nepārdot Krievijai, ja Eiropas tirgū par šo produkciju var dabūt vairāk. Turklāt Krievijā degvielas deficīta nav, tāpēc ārkārtas brālīgā palīdzība Maskavai nav vajadzīga, papildina Minska.

Izaicinājums Putinam

"Ja tā turpināsies, kāpēc mums tur turēt kaudzi ierēdņu? Tur, tā sauktās EES valdībā, manuprāt, viņu jau ir tūkstotis. Un kāds rezultāts? Kāpēc maksāt naudu augsta līmeņa speciālistu uzturēšanai Maskavā? Mēs labākos atdevām. Mēs viņiem atradīsim darbu šeit, bet tas, ka tur tiks pieņemti lēmumu, mēs tiem piekritīsim, jo to praktiski nav," Lukašenko paskaidroja Rapotam.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Lai gan Lukašenko to teica savienības ierēdnim, patiesībā tas ir vēstījums Kremlim, skaidro eksperts.

"Formāli Aleksandrs Lukašenko vērsās ar pretenzijām pie savienības ierēdņa, bet patiesībā tas ir izaicinājums tieši Kremlim," atzīmē "Baltkrievijas ziņu" apskatnieks Aleksandrs Klaskovskis.

Analītiķis ir pārliecināts, ka Lukašenko ar Krieviju saistīto finanšu ekonomisko problēmu dēļ "iemetis cimdu sejā Putinam", raksta BBC.

"Lai jūs labāk saprastu, kurš bija īstais šo ziņu adresāts, ir vērts pasvītrot, ka Eirāzijas projektu veicināja personīgi Putins. Nodoms bija tieši zem šīs izkārtnes stiprināt Krievijas ietekmi postpadomju telpā, saistīt ar sevi bijušās "māsas republikas"," skaidro Klaskovskis.

Foto: Sputnik/Scanpix

Prezidents Lukašenko, šķiet, saprot, ka sabiedrotajai Krievija tagad nav tie labākie laiki, taču netaisās dzīvot pēc Krievijas premjera Dmitrija Medvedeva formulas "naudas nav, bet jūs turieties", uzskata analītiķis.

"Mēs netaisāmies skriet pa priekšu vilcienam un kādu lieki raustīt – mums tas nav vajadzīgs. Mēs vienmēr esam centušies pielāgoties saviem kaimiņiem, lai tiem netraucētu, bet mums taču ir arī savas intereses," stāstīja Lukašenko.

Foto: DELFI

Baltkrievijas ekonomika ir spēcīgi atkarīga no Krievijas, tāpēc lielā kaimiņa ekonomiskās likstas ietekmē arī baltkrievus. Analītiķi uzskata, ka Minska diez vai pa īstam saraus visas attiecības ar EES, jo bez Krievijas palīdzības varētu attapties pavisam dziļā "ekonomiskā bedrē".

Starp abām valstīm, līdzīgi kā Šengenas zonā, nav robežkontroles un notiek brīva cilvēku kustība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!