Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ceturtdien paziņoja, ka valsts veselības aprūpes sistēma ir izturējusi un jaunais koronavīruss, kas izraisa saslimšanu ar Covid-19, ir "var teikt" uzvarēts, ziņo aģentūra "Belta".

"Mūsu veselības aprūpes sistēma izturēja. Bet mēs nesamazinām cīņas pakāpi, lai gan jau šodien var teikt – mēs uzvarējām. Pēc galīgās uzvaras pār Covid-19 mēs noteikti satiksimies ar mūsu ārstiem, kas šobrīd joprojām ir postenī," "Belta" citē prezidenta teikto.

Jāatzīmē, ka pats Lukašenko iepriekš ir skeptiski izteicies par Covid-19 izplatību, saucot to par psihozi un noliedzot, ka Baltkrievijā kāds miris no šīs slimības. Tāpat viņš atteicās sekot Pasaules Veselības organizācijas ieteikumiem.

Baltkrievija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kur oficiālā līmenī netika noteikti nekādi karantīnas pasākumi Covid-19 dēļ un joprojām bija atļauts notikt masu pasākumiem, tostarp atcelta netika arī 9. maija parāde.

Saskaņā ar oficiālajiem Baltkrievijas sniegtajiem datiem valstī kopš pandēmijas sākuma reģistrēti 62 698 Covid-19 gadījumi un 405 no slimības mirušie.

Vērotāji iepriekš ir izteikuši skepsi par oficiālo datu precizitāti.

Lukašenko paziņojums izskan laikā, kad Baltkrievija gatavojas augustā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Līdz šim opozīcijas kandidāti saskārušies ar dažādiem šķēršļiem savu kampaņu veidošanā un oficiālās reģistrācijas panākšanai.

Par Lukašenko galveno sāncensi uzskatītais bijušais "Belgazprombank" prezidents Viktors Babariko ir aizturēts un ceturtdien viņa mājā veikta jau trešā kratīšana, ziņo "Radio Svoboda". Varasiestādes Lukašenko konkurentu apsūdz naudas atmazgāšanā, nodokļu nemaksāšanā un kukuļošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!