Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko ceturtdien piedraudējis Ukrainai ar "pilnīgu iznīcināšanu", aicinot tieši Ukrainu nevis agresoru Krieviju "pārtraukt karu" un iesaistīties miera sarunās, liecina diktatora oficiālajā "Telegram" kanālā "Pul Pervogo" publicēts video.

"Viss tagad ir Ukrainas rokās. [..] Ja viņi nevēlas bojāeju, turklāt, ar milzīgiem cilvēku upuriem, tas ir jāaptur, jo tālāk būs pilnīga Ukrainas iznīcināšana," sniedzot komentāru medijiem, pauž pašpasludinātais prezidents.

Diktators uzsver, ka runa nav tikai par Ukrainas valstiskuma likvidēšanu, par ko vēl pirms kara brīdinājis Kremļa saimnieks Vladimirs Putins, bet gan "pilnīgu iznīcināšanu", tāpēc tieši Ukrainai esot jāpārtrauc karš.

"Tāpēc, lai kur ietu, visur miera sarunas. Miers, miers un vēlreiz miers," mudina Lukašenko.

Vienlaikus Lukašenko pauda pārliecību, ka ukraiņi, baltkrievi un krievi nākotnē varēs ne tikai sadarboties, bet arī "draudzēties". Turklāt "mūsu paaudze" varot Ukrainas tautai izskaidrot notikušo.

Jāatzīmē, ka Baltkrievijas diktators ir iesaistīts Krievijas karā pret Ukrainu, jo ļāva izmantot Baltkrievijas teritoriju iebrukumam Ukrainā, no Baltkrievijas tiek palaistas raķetes un darbojas Krievijas aviācija.

Kā norāda vērotāji, pašlaik Baltkrievijas teritorijā notiek mobilizēto Krievijas karavīru apmācīšana un Krievijai ir nodota militārā tehnika no Baltkrievijas krājumiem.

Savukārt Baltkrievijas armija ir izvietota gar Ukrainas robežu, kā dēļ Ukrainai nākas paturēt savus spēkus arī Baltkrievijas pierobežā.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!