Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ja tiks novērsts Aleksandra Lukašenko veicinātais migrācijas spiediens pret Eiropas Savienības robežām (ES), tas nenozīmē, ka draudi tiks novērsti, un joprojām ir iespējamas citas provokācijas, uzrunā Eiropas Parlamentā trešdien brīdināja Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska (Svjatlana Cihanouska).

Tihanovska savā uzrunā atskatījās uz Baltkrievijas režīma represijām pret demonstrantiem un režīma kritiķiem pēc krāpnieciskajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām pagājušā gada augustā. Viņa pieminēja tos, kam Baltkrievijas drošības spēki ir uzbrukuši, kurus ieslodzījuši vai pat nogalinājuši, informē Eiropas Parlamenta Preses dienests.

Savā runā viņa pievērsās arī pašreizējai migrantu krīzei uz ES un Baltkrievijas robežas.

"Ja pieņemsim, ka vardarbība pret migrantiem kaut kādā veidā tiks apturēta, vai jūs tiešām domājat, ka ar to beigsies režīma pārkāpumi un pārrobežu draudi?" jautāja Tihanovska.

Viņa brīdināja, ka varētu pieaugt narkotiku un cita veida kontrabanda, notikt militāras provokācijas un pat kodolkatastrofas uz ES ārējās robežas.

Baltkrievijas demokrātiskā kustība nevar vairs ilgāk gaidīt palīdzību no Eiropas, un tagad ir laiks vārdos pausto solidaritāti un rūpes pārvērst konkrētā rīcībā, uzsvēra politiķe.

Īpaši viņa izcēla sankciju nepieciešamību: "Ļaujiet man apliecināt, ka sankcijas darbojas. Turpiniet ievērot konsekventu sankciju politiku. Sankcijas sašķeļ eliti, iznīcina korupcijas shēmas un šķeļ cilvēkus Lukašenko tuvākajās aprindās".

Viņa arī aicināja Eiropu būt vienotākai solidaritātē ar Baltkrievijas demokrātiskajiem spēkiem. "Neaizmirsīsim pārliecības dēļ ieslodzītos baltkrievus un palīdzēsim tiem, kuri bijuši spiesti pamest valsti. Šodien ne tikai demokrātija Baltkrievijā, bet arī demokrātija Eiropā ir atkarīga no tā, vai mēs iesim šo ceļu kopā", mudināja Tihanovska.

Baltkrievijā 2020. gada augustā notika prezidenta vēlēšanas, kuru rezultāti tiek uzskatīti par falsificētiem. Pēc vēlēšanām sākās masveida protesti pret Aleksandra Lukašenko palikšanu pie varas, kurus režīms apspieda ar spēku. Jebkādas opozīcijas izpausmes tiek vajātas, varas pretinieki ir vai nu aizbēguši uz ārzemēm, vai apcietināti.

Savukārt kopš vasaras ir pieaudzis trešo valstu pilsoņu migrācijas spiediens uz Baltkrievijas kaimiņvalstu robežām. ES uzskata, ka tas ir Lukašenko režīma apzināti rīkots hibrīduzbrukums, kurā migranti tiek izmantoti kā instruments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!