Foto: EPA/Scanpix/LETA

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, pret kuru jau ceturto nedēļu notiek plaši tautas protesti, intervijā Krievijas propagandas TV kanālam RT izteicis pateicību Krievijas žurnālistiem, vēsta "Radio Svoboda".

Tieši Krievijas žurnālisti un tehniskie speciālisti esot nodrošinājuši Baltkrievijas valsts raidsabiedrības darbu, kad daļa vietējo darbinieki pievienojās streikam, pieprasot Lukašenko atkāpšanos un jaunu vēlēšanu sarīkošanu.

Protesti Baltkrievijā nerimstas kopš 9. augusta, kad valstī notika prezidenta vēlēšanas, kurās 26 gadus valdījušais Lukašenko uzvarēja ar 80% balsu. Vēlēšanas Rietumos netiek atzītas par demokrātiskām un opozīcija tās rezultātus uzskata par viltotiem. Daudzus šokēja drošības iestāžu vardarbība pret aizturētajiem.

Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas. ANO zināms par 450 dokumentētiem spīdzināšanas gadījumiem.

RT pārraidītajos kadros Lukašenko stāsta, ka daļa baltkrievu žurnālistu pēc protestu sākšanās "taisīja ažiotāžu par šo tēmu". "Jūs saprotiet, cik svarīgi šajā sarežģītajā periodā jūs mums bijāt. Un tas, ko jūs tehniski parādījāt, jūsu tehniķi un žurnālisti, un jūsu vadība. Tas ir ļoti dārgi," stāsta Lukašenko.

Iepriekš aģentūra RBK, atsaucoties uz Baltkrievijas raidsabiedrības darbiniekiem, ziņoja, ka TV kanāla darbu pēc darbinieku streika sākuma nodrošināja RT darbinieki. Kanāla RT preses dienestā aģentūrai paskaidroja, ka Lukašenko žurnālistus uzslavējis par "labu darbu", bet sīkākus paskaidrojumus par šo darbu nesniedza.

Baltkrievijas valsts mediju darbinieki streikam sāka pievienoties 17. augustā, kad protesti pret oficiālajiem vēlēšanu rezultātiem ilga jau nedēļu. Lukašenko jau 21. augustā apstiprināja, ka valsts mediju darba nodrošināšanai uzaicināti žurnālisti no Krievijas, ziņoja aģentūra "Belta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!