Foto: AFP/Scanpix/LETA

Piektdien Sočos uz pārrunām tikās Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko un Krievijas līderis Vladimirs Putins – tikšanās laikā panākta vienošanās par gāzes cenām, taču naftai atlaide nav iegūta, ziņo "Currenttime".

Krievijas naftas un gāzes piegādes un to cenas ir galvenais jautājums, kas novedis pie spriedzes Minskas un Maskavas attiecībās laikā, kad, kā uzskata eksperti, Kremlis cenšas panākt Baltkrievijas ciešāku integrāciju ar Krieviju.

Minska sev izdevīgas naftas piegāžu cenas cenšas panākt jau mēnešiem – Krievijas nafta Baltkrievijai kļūst dārgāka tā sauktā nodokļu manevra dēļ Krievijā.

Saasinoties nesaskaņām, janvāra sākumā Maskava uz laiku pārtrauca naftas piegādes kaimiņvalstij, bet Lukašenko nevairījās kritizēt savus partnerus un runāt par alternatīvām naftas piegādes iespējām un pat iepirka naftas kravu no Norvēģijas.

Dažas dienas pirms došanās uz Sočiem Lukašenko tikās ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo, kurš solīja nodrošināt Baltkrievijas vajadzības pēc naftas.

7. februāra Putina un Lukašenko tikšanās sakās ar kopīgām brokastīm, pēc tam abi vienā komandā spēlēja hokeju. Abu līderu pusē spēlē iesaistījās arī Lukašenko dēls Nikolajs. Spēle beidzās ar prezidentu komandas uzvaru. Rezultāts – 11:4, ziņo "Interfax".

Taču tūlīt pēc sarunām paziņojums par panākumiem naftas piegāžu jautājumā nesekoja. Lukašenko atklāja, ka ar Putinu runājuši par postpadomju valstu pašreizējo politiku. Lukašenko prom devās bez preses konferences rīkošanas.

Vēlāk vakarā tapa zināms, ka Baltkrievija atlaides par naftu nav ieguvusi, bet panākta vienošanās, ka gāzes cenas saglabājas 2019. gada līmenī. Vienošanās tikšot parakstīta tikai uz vienu gadu, atklāja Putina administrācijas vadītājs Dmitrijs Kozaks.

Nafta Baltkrievijai tiks piegādātas tikai par tirgus cenām, uzsvēra Kozaks. Savukārt par gāzi panākta vienošanās paturēt 2019. gada cenas – 127 dolārus par tūkstoti kubikmetru.

Kozaks arī norāda, ka Putins un Lukašenko piekrituši turpināt pārrunas par integrāciju.

Tāpat panākta vienošanās veidot Baltkrievijai un Krievijai kopīgu sarakstu ar personām, kurām aizliegts izbraukt uz ārzemēm. Tas stāsies spēkā 1. martā, ziņo aģentūra "Belta".

Krievijas naftas un gāzes piegādes Baltkrievijai par īpaši izdevīgām cenām ilgus gadus bija galvenais labums, ko Minska saņēma par draudzību ar Maskavu un netuvošanos Rietumu blokam. Taču Krievijā veiktā nodokļu manevra rezultātā Krievijas energoresursi Baltkrievijai kļūst dārgāki un sašķobās arī abu valstu attiecības.

Eksperti uzskata, ka Kremlis izdara spiedienu uz Minsku, lai panāktu Baltkrievijas ciešāku integrāciju ar Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!