Kompānija "Lukoil" gatavojas kļūt par otru lielāko dabasgāzes ražotāju Krievijā pēc "Gazprom". Kompānija cer šo mērķi sasniegt, galvenokārt izmantojot Jamalas atradnes, par kuru apguvi uzņēmums ziņoja pirmdien.
Šo atradņu kopējās rezerves ir viens triljons kubikmetru dabasgāzes.

"Lukoil" viceprezidents Leonīds Feduns paziņoja, ka dabasgāzes ieguve ar jaudu aptuveni trīs miljardi kubikmetru gadā sāksies 2004. gadā, bet 2005. gadā ieguves apjomi sasniegs 10 miljardus kubikmetru gadā. Tiek prognozēts, ka no 2006. līdz 2007. gadam naudas plūsma šim projektam sasniegs 200 miljonus dolāru gadā.

Šīs aplēses veiktas, pamatojoties uz gāzes cenu 24,7 dolāri par 1000 kubikmetriem. Tostarp, pēc Feduna teiktā, gāzes piegādes iekšējam tirgum var būt rentablas tikai tādā gadījumā, ja cena sasniedz 30 līdz 40 dolāru. Pēc "Lukoil" aprēķiniem, šādā līmenī cena būs tieši 2005. gadā, kad gāzes ieguve sasniegs plānotos apjomus. Bet līdz 2010. gadam, pēc šīm pašām aplēsēm, gāze jau maksās 50 dolāru par 1000 kubikmetriem. Pēc Feduna domām, projekts atmaksāsies piecu līdz desmit gadu laikā.

Pēc Feduna teiktā, apgūstot gāzes atradnes Jamalā un Kaspijas jūras reģionā, "Lukoil" plāno līdz 2010. gadam palielināt gāzes ieguvi līdz 50 - 60 miljardiem kubikmetru gadā un kļūt par otru lielāko gāzes ieguves kompāniju Krievijā. Kompānijas plānos ietilpst arī gāzes eksports. Šobrīd "Lukoil" piedalās Grieķijas naftas kompānijas "Hellenic Petroleum" privatizācijā. "Hellenic Petroleum" pieder daļa Grieķijas gāzes monopolista DEPA akciju. Ja "Lukoil" izdosies iegādāties "Hellenic" akcijas, uzņēmums varēs iekļūt Grieķijas gāzes tirgū.

"Renaissance Capital" analītiķis Vladislavs Metņevs norāda, ka "Lukoil", tāpat kā citu naftas kompāniju, gāzes plānu īstenošana ir atkarīga no valdības rīcības, liberalizējot gāzes tirgu, ar ko tiek saprasta iekšējo degvielas cenu paaugstināšana un iespēja visiem ražotājiem eksportēt gāzi. Pēc eksperta domām, līdz prezidenta vēlēšanām radikālas pārmaiņas gāzes tirgū nav gaidāmas, jo tās prasītu nopietni reformēt uzņēmumu "Gazprom", bet šādai reformai nepieciešama stabila politiskā situācija. Tomēr Metņevs ir pārliecināts, ka agrāk vai vēlāk valsts būs spiesta liberalizēt gāzes tirgu - pašreizējās iekšējās cenas neļauj veikt investīcijas jaunajās gāzes atradnēs, bet tas apdraud Krievijas ilglaicīgos līgumus par gāzes piegādi uz Rietumeiropas valstīm.

Plānojot jauno gāzes atradņu apgūšanu, "Lukoil" atbrīvojas no neproduktīvajām naftas atradnēm. Konferencē Feduns paziņoja, ka kompānija īsteno mazproduktīvo šahtu slēgšanas programmu. Turklāt vienu no naftas atradnēm "Lukoil" gatavojas pārdot, jo, pēc Feduna teiktā, kompānijai "Lukoil" tās apguve ir neizdevīga.

Pēc glābšanas departamenta preses sekretāra teiktā, vietā, kur noslīka somu tūrists, ir zemūdens straumes, turklāt šajā vietā ir dzīva kuģu satiksme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!