Foto: EPA-AFI
Ar naftas rezervēm trešo bagātāko pasaules valsti – Irāku – līgumus par naftas iegūšanu slēgs Krievijas un Norvēģijas naftas iegūšanas un pārstrādes uzņēmumi "Lukoil" un "Staoil", vēsta vairāki ārvalstu mediji.

BBC norāda, ka "Lukoil" un "Statoil" ir ieguvušas tiesības noslēgt kontraktu par naftas iegūšanu vienā no atradnēm, kur "melnā zelta" rezerves tiek lēstas 13 miljardu barelu apmērā. Paredzams, ka abiem uzņēmumiem būs ievērojami jāpalielina naftas iegūšanas jauda, salīdzinājumā ar pašreizējiem tempiem. Atradnes atrodas Basras reģionā.

Tāpat, norāda BBC, piektdien arī bija sagatavots līgums ar Nīderlandes uzņēmumu "Shell" par naftas iegūšanu Dienvidirākā esošajā Madžnūnas atradnēs. Tur līgums paredz, ka pašreizējo 46 000 barelu vietā, ik dienu no atradnēm vajadzēs iegūt 1,8 miljonus.

Tāpat, kā attiecībā uz "Shell", jau iepriekš bija sadalītas arī Halfajas atradnes - tās nonākušas Ķīnas valsts kompānijas CNPC pārziņā. Lēsts, ka Halfajas atradnēs esot 4,1 miljardi barelu naftas.

Prieku par darījumiem jau paudis Irākas naftas ministrs Huseins al Šahristani, kurš sestdien pavēstīja, ka tie ir valstij izdevīgi. Viņš norādījis, ka kopumā, kad jaunie projekti sāks reāli darboties, naftas ieguve no pašreizējiem 2,5 miljoniem barelu dienā pieaugs līdz 12 miljoniem.

Viņš arī piezīmējis, vēsta BBC, ka arī nākotnē starptautiskās kompānijas varēs cīnīties par iespējām piedalīties naftas iegūšanā Irākā. Jo vēl joprojām nav noslēgti līgumi par milzīgu, piecu miljardu barelu lielu, naftas atradņu apsaimniekošanu.

Kopumā Irākai ir trešās lielākās naftas rezerves pasaulē. Pirmajā vietā ir Saūda Arābija, kuras naftas atradnēs ir ap 264 miljardiem barelu, otrajā - Irāna, kur to ir 137 miljardi, trešā - Irāka, kur ir atrodami ap 115 miljardiem barelu. Tiesa, aprēķini par Irāku veikti pirms laba laika, kad vēl neizmantoja mūsdienu tehnoloģijas. Līdz ar to patiesais naftas apjoms Irākā varētu būt cits.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!