Foto: AP/Scanpix/LETA

Luksemburga trešdien mīkstinās Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus, atkal atverot kafejnīcas un restorānus un atļaujot rīkot civilas un reliģiskas ceremonijas, bet ar stingriem noteikumiem, pirmdien paziņoja valdība.

Nelielajā valstī līdz šim ir reģistrēti 3993 Covid-19 infekcijas gadījumi, no kuriem 110 bijuši ar letālu iznākumu. Četri no saslimušajiem atrodas intensīvā aprūpē.

Valstī 18. martā tika slēgti veikali, lai palēninātu jaunā koronavīrusa izplatīšanos.

Luksemburgas premjerministrs Ksavjē Betels pirmdien preses konferencē paziņoja, ka kafejnīcas un restorāni varēs atvērt apmeklētājiem āra terases, atļaujot sēdēt pie viena galdiņa ne vairāk par četriem cilvēkiem.

Maltīšu ieturēšana kafejnīcu un restorānu iekštelpās tiks atsākta piekdien, ievērojot pusotra metra sociālo distanci starp grupām.

Tiks atļautas arī laulību un bēru ceremonijas, ja dalībnieki valkās sejas maskas un ievēros divu metru distanci savā starpā.

Kafejnīcas un restorāni tomēr drīkstēs strādāt ne ilgāk par pusnakti, sacīja Betels.

Viesnīcu, restorānu un kafejnīcu federācijas "Horeca" ģenerālsekretārs Fransuā Keps apsveica valdības paziņojumu, sakot, ka nozare ir "ļoti cietusi no ierobežojumiem". Viņš sacīja, ka šajā nozarē ir nodarbināti 21 000 no valsts 620 000 iedzīvotāju.

Nedēļas beigās atsāks darbu kinoteātri un vingrošanas zāles, tomēr bērnu rotaļlaukumi vēl paliks slēgti.

Valdība ir apsolījusi piešķirt katram pilsonim vecumā virs 16 gadiem čeku 50 eiro vērtībā, ko varēs iztērēt viesnīcās, lai atbalstītu šo nozari.

Šie čeki tiks piešķirti arī apmēram 200 000 Luksemburgā strādājošajiem no Beļģijas, Francijas un Vācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!